Grejen med verb av Sara Lövestam

grejen med verb

Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget (2014)
Antal sidor: 156 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus

Sara Lövestam har sedan barnsben varit intresserad av grammatik, långt innan hon visste att det fanns ett ord för hur språket är uppbyggt. Grejen med verb är boken för den som älskar grammatik eller vill lära sig älska det. Den kan med fördel användas istället för en skolbok för att lära sig om konjunktioner och tempus eller så kan den fungera som bildande toalettlektyr. En sak är säker: det här är grammatik som du aldrig har sett den förut.

Trots att jag är språkstudent i grunden, så tror jag att jag och Sara Lövestam inte kunde vara mer olika. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i grammatik, åtminstone inte som den undervisas i skolan. Sättet att undervisa i spanskans grammatik tog död på min kärlek till språket. Men efter att ha läst Grejen med verb har jag varit med om en märklig upplevelse: jag har älskat en bok om grammatik!

Det är något förtjusande udda med att kunna säga att jag har suttit en ljummen majkväll ute på verandan och skrattat mig igenom en genomgång åt skillnaden mellan presens och preteritum. Men det är en upplevelse Grejen med verb har gett mig. (Nyckeln ligger i att likna med vid Clark Kent och Stålmannen och hur dessa tvenne aldrig uppträder på samma plats samtidigt.)

Grejen med verb är så underbart nördig, skriven med stort engagemang och stor passion som kan få även en skeptiker att bli övertygad. Med entusiasm lotsar Lövenstam läsaren igenom olika verbformer och tempus, vad en verbfras egentligen är och transvett både för människor och verb. Grejen med verb lyckas med att vara informativ, underhållande och politisk bitsk på ett sätt som är en fröjd att läsa.

Om du måste läsa en enda bok om grammatik, låt det bli Grejen med verb och låt dig dras med att av Sara Lövestams stora kunnande och passion.

betyg5

Andra bokbloggare om Grejen med verb

Barnboksbloggen; Beas bokhylla; enligt OEli läser och skriver; FeministbiblioteketFreja funderar; Västmanländskans bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Grejen med verb av Sara Lövestam

 1. köpte den men har glömt bort….

 2. Monika skriver:

  Jag är lite sugen på denna. Och jag älskade grammatik i skolan 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   För mig blev grammatik ofta för abstrakt i skolan, särskilt när det kom till spanska. Vi satt och böjde verb i staplar, men använde dem aldrig praktiskt. Jag lär mig grammatik lättare om jag får sitta och arbeta med texter, plocka ut olika delar och analysera meningskonstruktioner.

 3. Anna skriver:

  Jag gillade också denna jättemycket, men måste också vara den som erkänner att jag älskar grammatik. Alltså jag tänker att det är typ som matte – vilket jag också gillar – att det blir ett logiskt indelande i klasser och sånt. Det tar liksom helt bort det konstnärliga från språket och gör det till enbart metodik och något som är konkret och (relativt) enkelt att greppa.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Kanske är det just därför jag inte gillar grammatik 😉 Jag har väldigt svårt för matematik också. Fast mitt problem är nog att grammatik ofta utger sig för att vara ett logisk system, som sedan har sjutusen undantag och som ständigt bryter mot sina egna regler.

 4. Pingback: Månadsrapport: Maj 2016 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Grejen med ordföljd av Sara Lövestam - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.