Grejen med ordföljd av Sara Lövestam

Omslagsbild Grejen med ordföljd

Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget (2018)
Antal sidor: 179 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar, hur kan ett enkelt ”så” vara både mystiskt och hjälpsamt, och hur mycket kan ett bråkigt satsadverbial egentligen ställa till med? Ordföljd är sammanhang, intrikata mönster och den livsavgörande skillnaden mellan ”är inte det där ett stup?” och ”det där är inte ett stup”. I denna uppföljare till de hyllade Grejen med verb och Grejen med substantiv får du äntligen djupdyka i mänsklighetens favorithobby: att foga ihop satsdelar! (Baksidestexten)

Jag har genom uppväxten alltid älskat språk, men funnit att grammatik är ett nödvändigt ont. Men med hjälp av Sara Lövestams böcker om grammatik har jag äntligen funnit något som gör just grammatik roligt. Grejen med ordföljd är inget undantag: det här är härligt nördigt, entusiastiskt och riktigt underhållande. När folk hör ordet grammatik tänker de sig nog inte att de ska skratta sig genom en bok, vilket så sker här.

Lövestam undervisar SFI, vilket märks. Grejen med ordföljd lotsar oss pedagogiskt genom svenskans alla underligheter och belyser också på vilket sätt vårt språk är ologiskt vilket gör det svårt för en utomstående att lära sig. Det blir en hel del skämt, en del tänkta dialoger mellan läsare och Lövestam själv men också dialoger som är hämta från verkligheten. Berättarformen belyser vikten av grammatik, men avdramatiserar den och gör den mindre skrämmande att ta till sig. Istället blir det lätt att ta det till sig.

Det är ju förstås en fördel om läsaren delar Lövestams humor. (Jag älskar det här citatet ur Grejen med ordföljd: ”Om ordklasserna är vattendroppar så är satsläran regn. Om ordklasserna är manliga styrelser så är satsläran patriarkatet.”) Humor gör det lättare att lära sig saker, och för den som delar Lövestams humor kommer det bli en hel del lärande.

Grejen med ordföljd är skriven på ett sådant vis att författarens uppriktiga kärlek till grammatiken lyser igenom, vilket drar med sig läsaren. Med humor och värme fräschar läsaren upp och fördjupar sina kunskaper i grammatik, samtidigt som man nog får sig en och annan aha-upplevelse.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Grejen med ordföljd av Sara Lövestam

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.