Harry, a History av Melissa Anelli

Denna bok kommer med största sannolikhet innehålla massiva spoilers för Harry Potter-serien. Överhuvudtaget är detta en bok som enbart ska läsas av den som har läst hela serien.

Harry, A History

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Melissa Anelli
Förlag: Pocket Books (2007)
Antal sidor: 356 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Under ett decennium skapade hundramiljontals helt normala människor historia: de blev de enda som kunde minnas hur det var när Harry Potter-serien ännu var oavslutad. Hur det var att leta rätt på vänner, familj, forum, fanfiction och podcasts för att få en dos Harry Potter mellan böckerna. När en karaktärs möjliga död genererade höga odds i vadslagning. Harry Potter-böckerna är en fantasins triumf, som gjorde betydligt mer än att krossa alla försäljningsrekord. De återställde världens sinne för under och levde sitt eget magiska liv. I Harry, a History tar Melissa Anelli, en av de webbansvariga för The Leaky Cauldron, med oss på en personlig resa genom varje sida av Harry Potter-fenomenet.

Kommentarer

Nyligen läste jag en bok där jag blev påmind om att det idag finns barn för vilka det är en självklarhet att alla Harry Potter-böckerna finns. Åh, vad jag tycker synd om dessa barn! Vad de har gått miste om en upplevelse. Att försöka gissa vad som skulle hända i nästa bok och läsa andras teorier var bland det roligaste jag visste på den tiden.

Harry, a History tar mig tillbaka till den tiden. Till det lite pinsamma minnet när jag var helt övertygad ett tag om att Dumbledore var ond, därför att hans ögon ”twinkled” i slutet av fjärde boken. Till Harry Potter and the Green Torch, som ett envist rykte påstod att fjärde boken skulle heta. Till minnet av den absurda nyheten att någon hade stulit en bil med 7000 exemplar av Harry Potter and the Order of Phoenix.

Jag är i mångt och mycket så pass nördig att jag relaterar till Melissa fullständigt. Stundtals alienerar hon mig, som när hon bor hemma hos sina föräldrar utan att betala hyra och verkar tycka att det är för mycket begärt att ta hand om diskmaskinen (ärligt talat, det tar en kvart, gör det bara).

Men samtidigt så känner jag igen mig i hennes resa. Jag har inte drivit en gigantisk fansajt, men jag har varit ett fan. Och jag känner igen den där känslan av att älska de här böckerna så mycket, att reagera så mycket på de här böckerna, att få känsloutbrott på grund av dem. Det får mig att minnas hur roligt allting omkring fenomenet var: att klä ut sig, att diskutera, att skapa fanfiction och fanart. Gemenskapen. Jag har aldrig upplevt igen att människor har slutit upp så kring ett fenomen. Anelli har definitivt lyckats fånga gemenskapen i Harry, a History.

Jag har skrattat, jag har gråtit, jag har blivit irriterad. Om jag inte hade suttit på en fullsatt buss när jag läste ut boken, hade jag nog bölat ett par gånger. Kanske hade jag till och med kramat den därför att den väckte så många härliga minnen till liv. Men någon måtta får det vara. Det räckte med att tjejen bredvid såg lite lagom oroad ut över mitt breda flin.

Detta är dock, kanske bör det tilläggas, inte en bok för alla. För mig som var involverad i fandom och snudd på fanatisk gällande böckerna, är detta en helt fantastisk bok med ett nostalgiskt värde. För den som inte var det, tror jag att vi alla framstår som knäppskallar. Men kanske får även denna läsare en positiv upplevelse av Harry, a History genom att se hur böckerna kunde förena så många olika människor och väcka sådan stark kärlek.

Harry, a History är, för mig, en underbar, nostalgisk bok om en av de tider i mitt liv som jag inser kan ha varit bland det roligaste jag har varit med om.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Harry, a History av Melissa Anelli

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.