Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Författare: Lena Bivner
Förlag: Ordberoende förlag (2018)
Antal sidor: 271 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Helvetet jag kallade kärlek är Lena Bivners berättelse om hur hon hamnade i ett destruktivt förhållande präglat av psykisk misshandel. När hon träffar Peter, befinner hon sig i en sårbar situation. Hon har nyligen skilt sig och hennes mamma har fått ett cancerbesked. Men allt känns rätt mellan dem. Han är gullig och så här kär har hon nog aldrig varit. Därför känns hans små nålstick än värre. De tvära kasten mellan värme och kyla. Hur han hävdar att hon måste vara skadad och aldrig kommer kunna vara i ett riktigt förhållande. Sakta anammar hon hans världsbild och bryts ned.

Det är många som har rekommenderat Helvetet jag kallade kärlek och det är lätt att förstå varför. Skildringen av det psykiska våldet är ingående skildrat och visar tydligt på de processer som används för att bryta ned offret. Normaliseringen, projiceringen. Känslan av att det här kan ju faktiskt inte vara normalt, men kanske är det ändå mig som det är fel på och han har rätt. Det är hur han slingrar sig in i hennes huvud tills hon börjar tvivla på sig själv och sin verklighetsuppfattning. Trots att det inte är lätt läsning, är det svårt att lägga boken ifrån sig.

Helvetet jag kallade kärlek inleds dock på ett stolpigt vis. Här stiftas först bekantskap med Lenas tidigare man, som om det ska sätta ramen, men det blir mest otydligt och klumpigt berättat. Även slutet skildras på ett klumpigt vis. Det går från att hon knappt vågar lämna, till att pang! Nu lämnar jag. Hon nämner att hon smidde sin flyktplaner under en längre tid, men det hade kanske varit värt att lägga ned tiden på att skildra detta också. Att få se de praktiska stegen hur hon gjorde sig redo att lämna honom och säkra sin framtid.

Men även bortsett från detta, är Helvetet jag kallade kärlek knappast en bok man glömmer och en studie i det psykiska våldets mekanismer.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

  1. Jag minns hur mycket den påverkade mig när jag läste den efter att ha lämnat ett förhållande med psykisk misshandel. Boken fick mig att känna mig mindre galen, mindre som att allt var mitt fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.