Våreld

Våreld

Redaktör: Caroline Hurtig, Gabriella P. Kjeilen och Sara Dalengren
Medverkande författare: Mimmi Jacobsson, Emelie Beijer, Anna Alemo, Jenny Töredal, Nellie C. Lind, Maria Arell, Rikard Slapak, Maria Lindgren, Astrid Ahlberg, Sara Dalengren, Lina Davidsson, Sanna G. Ståhl, Martin Johansson, Melanie Larsson, Gabriella P. Kjeilen
Förlag: Seraf förlag (2020)
Antal sidor: 429 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Våreld är en novellantologi från Seraf förlag, som tillhör genren paranormal romance. 15 svenska författare medverkar i denna samling. Läsaren får stifta bekantskap med mer eller mindre välbekanta mytologiska figurer, såsom Näcken, Minotauren, vampyrer, älvor, häxor och så vidare.

Det finns en hel del underbar kreativitet i Våreld. Som att stöpa om myten kring Minotauren, som Maria Lindgren gör i Asterion. Problemet är att när novellerna bara är runt trettio sidor kan de bli lite abrupta. Jaha, du är ett människoätande monster som potentiellt skulle kunna äta upp mig? Ja, men du är snygg och har uttrycksfulla ögon, så låt oss hoppa i säng. Ibland blir karaktärernas brist på självbevarelsedrift i närmast skrattretande och inte särskilt trovärdig. I alla fall känns det inte som om de flesta människor skulle ta att 1) magi är verkligt, 2) den romantiske/sexuella partnern är inte mänsklig, med en klackspark.

Våreld hade också tjänat på en jämnare korrekturläsning. En del noveller är utan anmärkning, medan andra har märkliga avstavningsfel och konstig formatering. Det förstör helhetsintrycket av novellsamlingen.

Men det finns några riktiga pärlor i Våreld där allting sitter som en smäck. Havets sång av Sara Dalengren är en av mina favoriter. Elvira reser tillbaka till den grekiska ön där hon för första gången blev förälskad, tillsammans med sin nuvarande pojkvän. Men semestern blir inte riktigt som hon har tänkt. Särskilt inte när hon springer på sin första kärlek. Vältecknade karaktärsporträtt och miljöbeskrivningar gör det lätt att sugas in i den här berättelsen och föras med till Grekland.

En annan favorit är Gabriella P. Kjeilens En natt med dig. En häxa behöver vampyrblod för sina trolldrycker. När hon stöter på en vampyr, vill han att hon ska tillbringa natten med honom. Men inte på det sätt som hon direkt föreställer sig. Det är en söt historia med trovärdiga karaktärer och en snyggt uppbyggd värld på sitt fåtal sidor.

Liksom de flesta antologier bjuder Våreld på blandad kompott: en del är riktigt bra, annat är bara godkänt. Men det är en lagom mysig blandning.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.