Skissa av Sarah Nesbitt

Skissa av Sarah Nesbitt

Författare: Sarah Nesbitt
Originaltitel: Drawn on the Way
Översättare: Birgitta Melén och Karin Sjöbeck
Förlag: Tukan förlag (2022)
Antal sidor: 128 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sarah Nesbitt är en självlärd konstnär, som började skissa sin medpassagerare på New Yorks tunnelbana. I Skissa delar hon med sig av sina tekniker för att skapa fängslande konturteckningar som fångar ögonblick och stämningar. Genom att lära sig hur man skissar från början till slut genom att använda tekniker såsom konturteckning, streck som textur och en dutt färg, kommer du att se hur varje skiss berättar sin historia. Du kommer att börja fokusera på de viktiga detaljer som avslöjar något om den du tecknar av dem.

Skissa var en försenad julklapp från min morfar och en bok jag aldrig hade hört talas om. När man bläddrar igenom den är det lätt att få ett flummigt intryck. Rubriker som ”fråga ut föremål” och ”föremål har känslor” får läsaren att haja till. Men när man väl läser styckena framstår det som tämligen vettigt.

Vad dessa rubriker egentligen handlar om är att betrakta och se föremål. Skissa handlar mycket om att förenkla och fånga det grundläggande i ett föremål. Att fråga ut ett föremål handlar således om att se vilka grundläggande former som bygger upp en sak, en person, ett djur. Känslor handlar om att på något sätt väcka stämningar.

Sarah Nesbitt skriver medryckande och entusiastiskt i Skissa om vikten av att tysta sin inre kritiker. Om att inte sträva efter perfektion, utan bara satsa på att teckna något. Att inte ens det som inte blir särskilt lyckat är misslyckat, utan en lektion i sig. Det är ett uppfräschande sätt att se på saker.

Boken blandar också faktatext med strukturerade, steg-för-steg övningar för att testa olika tekniker. Att teckna enkelt är svårare än man skulle kunna tro och det kommer kräva övning för att lyckas med det. Jag vill personligen göra mina teckningar väldigt detaljerade, vilket gör att jag sällan bara kan plocka fram skissblocket och snabbt teckna av någon.

Skissa är en positiv bok som smittar med sin entusiasm. Den passar både nybörjare, såväl som lite mer erfarna tecknare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.