Hett i hyllan #41

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har nämnt veckans bok åtminstone en gång tidigare på bloggen, då i samband med en lista över mina tio mest avskräckande böcker. Jag har ju så svårt för tegelstenar…

Musashi samurajen - Eiji Yoshi6930_f

Musashi – Samurajen av Eiji Yoshikawa är ytterligare ett Myrornafynd. (Majoriteten av mina böcker är sådana.) Jag köpte den när jag fortfarande gick i gymnasiet, vilket börjar vara ett antal år sedan. Veckan efter att jag hade köpt den berättade jag för en kompis om det och hon sa då att hon hade sett den inne på Myrorna, men när hon gick tillbaka för att köpa den hade någon annan köpt den. Hon blev nästan sur när hon insåg att det troligen var jag som hade gjort det, men enligt min erfarenhet av att handla på Myrorna så får du faktiskt ta och bestämma dig där och då om du ska köpa den för den lär inte finnas kvar ett par dagar senare.

I alla fall, så tror jag att Musashi räknas som en modern japansk klassiker, men jag är inte helt hundra. Eiji Yoshikawa var i alla fall en japansk författare som mest var känd för sina historiska romaner och omarbetningar av klassiker. Den här handlar om en av de mest berömda samurajerna och inleds med slaget vid Sekigahara, där Tokugawa tog hem segern och avbröt ett långt inbördeskrig. Bokens huvudperson skadas i striderna och när han har läkt blir han inte den ädla krigare han hade tänkt sig från början, utan en simpel bandit. Med en väns försyn får han dock upprättelse och börjar hänge sig åt att studera samurajens väg.

Det låter rätt så spännande, eller hur? Det som är avskräckande är att bokskrället är på över 1000 sidor och det krävs tålamod och engagemang för att ta sig an en bok av den längden. Särskilt när författaren är ett oprövat kort…

Jag har tänkt i flera år att Eiji Yoshikawa eventuellt ska ingå i en boktolva. Kanske får han stå med där nästa år…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hett i hyllan #41

  1. Monika skriver:

    Jag förstår inte varför somliga författare måste vara så ordrika 🙂

  2. Instämmer helt: jag backar inför tegelstenar. Därför är jag snart ensam om att inte ha läst Steglitsan, t ex! När jag var yngre klämde jag också de tjockaste men nu ska det mycket till. Min hyllvärmare i dag är inte så omfattande rent volymmässigt …

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Nej, du är inte ensam – jag har inte läst Steglitsan heller 😉 Tegelstenar är inte något för mig längre. När jag var yngre märkte jag knappt någon skillnad mellan tegelstenar och andra böcker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.