Hett i hyllan #55

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har under tonåren varit beroende av det här med att gå och botanisera i second hand-butikers bokhyllor, särskilt då Myrorna. Det ger en möjlighet att hitta lite udda titlar som vanligtvis inte går att få tag på. Ibland gör det dessvärre att jag samlar på mig intressanta titlar som jag kanske inte känner att jag vill läsa för stunden, utan i någon avlägsen framtid. En framtid som ibland ter sig väldigt avlägsen.

Idag tänkte jag skriva om två sådana titlar. När jag gjorde i ordning min oläst-hylla fick dessa titlar vara kvar där de var eftersom jag insåg att det var tämligen osannolikt att jag kommer vilja läsa dem under de närmaste åren. De är rätt speciella böcker.

Den första jag tänkte på är Tjugofem år i Kina, som gavs ut Svenska Missionsförbundet 1916. Eftersom jag har svårt för missionerande verksamhet vet jag inte riktigt vad som fick mig att köpa hem denna, annat än att jag ju har ett stort intresse för just Kina. Och det här är ju illustrerade skildringar av Kinamissionärernas liv och arbete i Kina. Någon gång kommer säkert turen till den, men det lär inte bli snart.

Den andra är Kriminalfall från Amerika, som gavs ut 1958 av Bernce. Den behandlar ett antal verkliga fall och är en del av en serie böcker som handlar om fall från andra länder/kontinenter. Kanske är det mer sannolikt att jag läser den här snart.

Ändå misstänker jag att de båda kommer att få samla damm ett tag till framöver.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Hett i hyllan #55

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Ja, det låter som två lite udda böcker i din samling 😉

 2. Kina är ett intressant land.

 3. Monika skriver:

  Kina är ju intressant, men jag håller med dig om det där med missionerande verksamhet. Det skulle ju eventuellt kunna vara intressant att veta hur de tänkte…

 4. Lena skriver:

  Håller med om att Kina är intressant. Har aldrig hört talas om dessa två böcker, men de kan säkert vara läsvärda.

 5. Boklysten skriver:

  Det är onekligen två väldit udda böcker även om de behandlar intressanta ämnen.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  vid rätt tillfälle blir säkert de här båda udda titlarna lästa. missionärsskildringar från Kina brukar vara intressanta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.