Hett i hyllan #61

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag fortsätter lite på temat kurslitteratur:

sexingthebodygenderpoliti3370_f

När vi tänker på kön, så tänker vi ofta att det finns två alternativ. Men hur definieras kön? Är det utifrån kromosomer, hormoner, könsorgan? Vad händer då med människor som hormonrubbningar eller vars könsorgan är svårbestämda? Ofta skiljer vi på kön, som syftar på det biologiska, och genus, som rör det socialt konstruerade. Många av de egenskaper vi associerar med kön är långt ifrån medfödda, utan socialt inlärda. När en då tänker kön som genus är det lätt att föreställa sig ett spektrum av olika könsidentiteter, men vad få tänker på är att det biologiskt också rör sig om ett spektrum. Att säga att det bara finns två kön är en grov förenkling av verkligheten.

Sexing the Body av Anne Fausto-Sterling är en riktig klassiker på kurser i genusvetenskap just därför att hon berör detta. Hennes bok handlar mångt och mycket om hur personer som är intersex behandlas av den medicinska professionen: hur en i närmast slumpmässigt ”korrigerar” tvetydiga könsdelar vid födseln för att det helt enkelt ska vara en snopp eller snippa istället för att låta barnet senare bestämma vad hen själv vill. Det finns oftast ingen medicinsk anledning till de här ingreppen, utan det är rent kosmetiskt.

Jag har bara läst ett kapitel ur den här, men tycker att den verkar väldigt spännande och intressant.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Hett i hyllan #61

  1. Boklysten skriver:

    Den verkar verkligen intressant!

  2. Monika skriver:

    Det där med sortera in i fack är ju människor väldigt bra på, men det är ju inte alltid så lätt.

  3. Lena skriver:

    Låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.