Hobbit: En oväntad resa

Hobbit - En oväntad resa / S.E.Betyg: ☆☆☆☆
Regissör: Peter Jackson
Skådespelare: Ian McKellan, Martin Freeman, Richard Armitage, James Nesbitt, Ken Stott
Produktionsår: 2012
Längd: 163 minuter

Finns till exempel hos Ginza och CDON.

Handling

Gandalf Grå uppsöker plötsligt och lustigt Bilbo Bagger. Innan han vet ordet av har hans hem invaderats av tretton dvärgar, ledda av den legendariske krigaren Thorin Ekensköld, och han har rekryterats till ett uppdrag: Att återerövra dvärgriket Erebor, som erövrades av draken Smaug för länge sedan. Vägen mot deras mål går över vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt.

Kommentarer

Om Harry Potter var den stora bokupplevelsen under min ungdomstid, då var Sagan om ringen-filmerna de stora filmupplevelserna. Jag var lite för liten för att få se den första filmen, men sedan växte jag ikapp. Det var helt fantastiska filmer, tyckte jag. Därför känns de inledande sekvenserna av Hobbit: En oväntad resa nästan nostalgiskt. Det inleds med samma typ av voice-over, nästan samma musik, och jag bara lutar mig tillbaka för att titta på filmen.

Jag har varit skeptisk till Martin Freeman som Bilbo Baggins, måste jag erkänna. Något som jag skäms över lite i efterhand. Mina minnen från boken av Bilbo är som en bortskämd och ganska jobbig karaktär, men Freeman lyckas göra honom sympatisk och dynamisk på ett sätt att det är oundvikligt att jag hejar på honom. Han är väldigt charmig i rollen.

Det är snygga specialeffekter alltigenom, även om vi gamla fans nog inte är så där överdrivet förtjusta i att de har ändrat utseendet på orcherna till den nya filmen. Trollkarlen Radagast och hans djur vinner poäng hos mig och nästan garanterat hos barnen.

Överlag märks det att boken var till för barn, vilket gör att Hobbit: En oväntad resa på sätt och vis är roligare att titta på än de andra tre filmerna. Det är inte lika nattsvart och mer fokus har lagts på humor.

Hobbit: En oväntad resa är en magisk film med mycket spänning och humor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Hobbit: En oväntad resa

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  10-åringen gillade den här filmen. Och jo, vi vuxna hyfsat också.
  Du är taggad hos mig. Frivilligt att haka på!

 2. Lena skriver:

  Du har blivit taggad av mig.

 3. Anna skriver:

  Bilbo (jag envisas med den gamla titeln) är ju faktiskt också skriven för barn så jag tycker det är skönt att det återspeglas i filmen. Ett av mina starkare bokminnen är att vi har boken som högläsningsbok i fyran och att jag tyckte väldigt mycket om den redan då.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tyckte det var ganska trevligt att de hade behållit de här sakerna som var för barn och inte hade försökt göra den för ”vuxen” 🙂 Hade den varit ytterligare en Sagan om ringen-film är jag inte säker på att jag skulle gilla den.

 4. Monika skriver:

  Jag älskade boken Bilbo och jag blev inte ett dugg besviken på filmen. Jag satt som trollbunden 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag var lite för trött för att sitta trollbunden, men mycket förtjust blev jag 🙂 Fast jag satt och spoilade för alla eftersom det var så många år sedan jag läste boken och hela tiden sade ”men jag hade för mig att det var så…”

 5. 23minuter skriver:

  Jag gillade Martin Freeman i rollen som Bilbo, tyckte att han gjorde ett jätte bra jobb 🙂 Jag kan dock tycka att Bilbofilmen är sämre än Sagan om Ringen, vilket är jätte synd. Jag hade allt för höga förväntningar när jag såg filmen. Den är inte dålig jag hade bara förväntat mig mer 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade ganska låga förväntningar när jag började titta på den och tyckte väldigt mycket om den 🙂 Jag brukade gilla Sagan om ringen-filmen, men har på sista tiden blivit riktigt trött på dem.

 6. Freeman är en favorit efter hans roll som Dr Watson i BBCs Sherlock Holmes serie och jag kan bara hålla med om att han gör Bilbo jättebra. Hade han varit för lik bokens Bilbo hade man kanske inte hållit på han på samma sätt;)

 7. Pingback: Smaugs ödemark (Hobbit #2) - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.