Hokusai av Sandra Forty

Författare: Sandra Forty
Förlag: T&J (2013)
Antal sidor: 95 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus

Sandra Forty är en brittisk konstvetare som är utbildad vid University of London. Hon har skrivit ett antal konstböcker och föremål för denna är Katsushika Hokusai, vilket är det namn han är mest känd under. Hokusai bytte nämligen namn många gånger under sin långa karriär. Han var en ovanlig och rastlös man som struntade i gränser och skapade nya kopplingar, men som aldrig sökte stor rikedom eller status. Hokusai producerade över 30000 olika designer, tryck, illustration, målningar och skissar. Han är särskilt känd för att ha introducerat perspektiv till de traditionellt endimensionella träsnittstrycken. Hokusais inflytande har även nått utanför Japan, då han hade stor påverkan på impressionisterna.

Mitt intresse för Hokusai härstammar från mitt vurmande för manga, japanska serier. Hokusai brukar ofta citeras som en förfader till manga, då han gjorde en del serier. Men ursprungligen betydde ordet ”snabb skiss.” Sandra Forty ger en snabb och engagerad överblick över hans karriär, från tiden som lärling till när han blev en etablerad mästare. Boken erbjuder, som sagt, snarare en överblick än en djupstudie i hans liv och leverne.

Fokus ligger snarare på de bilder som Hokusai producerade. Denna bok är relativt liten i formatet, men har ändå stor detaljrikedom vad det gäller bilderna. Färgerna är klara och väl återgivna. Det jag kan tycka är lite synd är att stort fokus har lagts på den bildserie som han gjorde över berget Fuji. Visserligen är bilderna fantastiskt vackra, men det hade varit spännande att se ännu mer från hans karriär. Jag blir väldigt förtjust i många av bilderna, och tycker om hur den lite traditionellt japanska stilen möter västerländskt perspektiv och skuggning. Det här är en bok att bläddra i och njuta av, om och om igen.

Så letar du efter en lättvindig bok att ge konstälskaren i present, då kan Sandra Fortys Hokusai vara rätt så perfekt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Hokusai av Sandra Forty

  1. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.