How the Marquis Got His Coat Back

How the Marquis Got His Coat Back av Neil Gaiman

Författare: Neil Gaiman
Serie: London Below, #1.5
Förlag: Headline (2015)
Antal sidor: 64 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter sina äventyr med lady Door och Richard, försöker marquis de Carabas återvinna fattningen efter att ha nästan dött. Och återvinna sitt rykte. Något som skulle vara lättare om han hade sin kappa. Det är kläderna som gör mannen, det vet markisen alltför väl. Visst skulle han kunna skaffa sig en ny kappa, men det skulle inte vara hans kappa. Inte den kappa som bidrog till markisens mystik. Så han kommer att söka genom större delen av undre London för att finna den.

Neverwhere är en sådan där bok som man direkt vill börja läsa om på nytt när man har slagit igen sista sidan. Det undre London är en fascinerande värld, olik och lik vår egen, vacker och skrämmande. Då är det ju tur att Neil Gaiman har skrivit How the Marquis Got His Coat Back, som utspelar sig i samma universum. Det är en värld som känns ofattbart verklig, trots att den är en förvriden spegling av vår egen.

I How the Marquis Got His Coat Back är det förstås marquis de Carabas som har ordet. En av favoriterna från den förra boken, i och med sin slagfärdighet och att han är en antihjälte. På ett fåtal sidor lyckas Gaiman skissa upp ytterligare detaljer kring det under London, som just vad de skrämmande fåraherdarna vid Shepherd’s Bush faktiskt är för något, gamla agg som hotar markisen och hur markisen blev den vi lärde känna genom att vi får möta en av hans familjemedlemmar. Gaiman visar här på att han skriver noveller minst lika bra som romaner (eller seriealbum.)

How the Marquis Got His Coat Back är skriven på en charmerande prosa som helt enkelt är förtrollande.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.