Hundmöten av Memea Mohlin

Omslagsbild Hundmöten av Memea Mohlin

Författare: Memea Mohlin
Illustratör: Karin Yllö
Förlag: Prisma (2006)
Antal sidor: 112 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Trots att de inte talar med ord, pratar hundar hela tiden. Genom att skifta sin kroppstyngd, vinkla ett öra, rynka en mungipa eller sättet att vifta på svansen säger de något. Kroppsspråk förutsätter dock rörelsefrihet, så när hunden drar i kopplet förvrängs också dess förmåga att kommunicera. Hundar är också känslovarelser. Det går alldeles utmärkt för dem att vara rädda och nyfikna på en och samma gång, glada och hotfulla med. Ju mer du som hundägare ser och förstår av vad hunden säger, desto snabbare kan du reagera i tid.

Det är intressant det här med förförståelse. När en bok har titeln Hundmöten förutsätter jag att den har att göra med hundmötesproblematik. Men det är en ytterst liten del av den här boken som rör den typen av problem. Istället är detta en bok som behandlar hur hundar kommunicerar med sin kropp. Det är beskrivet på ett tydligt och lättfattligt vis.

Till hjälp är förstås Karin Yllös fotografier av hundar i olika situationer. Det är de som utgör själva stommen för Hundmöten. Sedan uppskattar jag att Memea Mohlin har valt att ta med lite subtilare kroppsspråk. Det är kanske svårare att direkt se vad hon beskriver, men hundar är sällan så övertydliga som många böcker vill göra dem till.

Jag reagerar dock på en del mindre faktafel i Hundmöten. Boken kom ut 2006, så det kan hända att forskningen har gått framåt en hel del sedan den skrevs. Bland annat påstår Mohlin att hundar bara kan snappa upp enstaka ord. Studier har visat att hundar i allmänhet har en ordförståelse som ett treårigt barn. De kan förstå att saker har namn och till och med vad verb är. Dessutom skriver hon att hundar inte ser så mycket färg, utan ser världen i gråtoner. Hundar kan inte se rött (det ser grönt ut för dem), men i övrigt ser de färger.

Men trots en del mindre faktafel, lär jag mig mycket av Hundmöten. För den som vill bättra på sin kunskap om hur hundar kommunicerar med varandra, skulle jag definitivt rekommendera den.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hundmöten av Memea Mohlin

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.