Inkallning! av Pippa Mattinson

Omslagsbild Inkallning! av Pippa Mattinson

Författare: Pippa Mattinson
Originaltitel: Total Recall
Översättare: Emelie Johson Vegh
Förlag: Tukan (2017)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pippa Mattinson är utbildad inom zoologi. Hennes passion är att ge folk möjligheten att leva i harmoni med sina hundar och stödjer starkt moderna, evidensbaserade träningsmetoder. I Inkallning! fokuserar hon på en av de viktigaste förmågorna för en hund att ha: att komma när matte eller husse kallar på den. Boken går igenom hur du successivt bygger upp en stark inkallning genom att använda effektiva och positiva träningsmetoder. Här finns även fascinerande inblick i hundens beteende.

Inkallning! är en väldigt välskriven bok. Det märks att Mattinson har stor kunskap kring hundar och att hon är passionerad inför att förändra det sätt vi tränar och lever med dem. Hon diskuterar pedagogiskt hur en hund uppfattar världen gentemot en människa och vad belöningsbaserad träning faktiskt är kontra vad det inte är. Många gånger missförstår folk det här med belöningsbaserad träning och tror att det handlar om att muta med godis. Istället handlar det om att successivt börja med stora belöningar för att sedan minska ned. Oförutsägbarheten i belöningarnas kvalitet gör att hunden blir alltmer uppmärksamhet. Mat är ofta en bra motivation för många hundar, men man får leka sig fram.

Inkallning! är uppbyggd som så att vi får olika träningsprogram med övningar, för såväl valpen som den vuxna hunden som behöver lära om eller lära på nytt. Man måste klara dessa övningar utan problem innan man går vidare till nästa steg. Den här typen av träning innebär ett långsiktigt tänk. Eftersom hundar är dåliga på att generalisera från en situation till en annan, ger Mattinson också vidare övningar på hur man ska befästa färdigheten med hjälp av andra platser och störningar.

Inkallning! är en bok jag varmt rekommenderar till hundägaren, även om man kanske inte har för avsikt att ha sin hund lös för jämnan. Och många människor som envisas med att ha sina hundar lösa trots bristande inkallning borde definitivt läsa den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Inkallning! av Pippa Mattinson

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.