Hungerspelen av Suzanne Collins

hungerspelen

Betyg: ☆☆☆
Författare: Suzanne Collins
Originaltitel: The Hunger Games
Översättare: Lena Jonsson
Serie: Hungerspelen, #1
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 307 sidor, hela samlingsvolymen är 950 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Samlingsvolym, alla tre böcker | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Varje år anordnas Hungerspelen, där tjugofyra deltagare väljs ut från de olika distrikten. Inför direktsändning ska de slåss tills bara en enda person står levande kvar. Den som överlever får resa hem. Katniss är sexton år när hennes lillasysters namn dras som tribut i distrikt tolv och Katniss kan inte se någon annan utväg än att ta sin systers plats i spelen…

Kommentarer

Hungerspelen hade sin riktigt stora popularitetsperiod när jag fortfarande gick i gymnasiet och jag var lite sugen. Ändå drog jag mig ganska länge för att läsa den. Handlingen påminner väldigt mycket om Battle Royale av Koushun Takami och jag har läst första volymen av mangan baserad på romanen med mindre lyckat resultat. Färgad av den erfarenheten drog jag mig inför att påbörja denna serie, men efter en övertalningskampanj från bokbloggare och vänner köpte jag till sist samlingsvolymen av de tre böckerna.

Någonstans mellan förhoppningen att jag skulle gilla den och rädslan för att inte göra det, blir jag lätt avskräckt av det första kapitlet. Saker och ting går för fort. Hjärnan matas dels full av information om den här världen och dess bakgrund, dels ska tributerna till Hungerspelen redan väljas ut. Jag har ännu inte fått något som helst känslomässigt band till karaktärerna och önskar att jag hade fått det så att jag kunde ha känt djupare fasa inför slåtterdagen.

Det är något jag tycker att boken lider av hela vägen genom. Det är så mycket spänning och driv i boken att annat blir lidande, som att lära känna karaktärerna på djupet. Eftersom det blir ganska ytliga bekantskaper för mig så gör det inte mycket avtryck när någon dör. Där förlorar Collins viktiga poänger hos mig.

Men spännande är det. Oj, oj, oj. Jag kan verkligen inte lägga Hungerspelen ifrån mig. Det är en bok som är till för att sträckläsas, för att med andan i halsen försöka hinna med i vändningarna. Mycket fart och fläkt gör att det blir så att sidorna bara flyger förbi.

Jag gillar Katniss från första stund. Hon är, begripligt nog, en väldigt arg individ, kantig och lite småtjurig. Det märks från första stund att hon är van att rå sig själv och att hon är en överlevare. Jag gillar att hon är så pass jordnära. Att hon kan jaga och flå byten och klättra i träd. Nu förstår jag definitivt varför halva världen, känns det som, är lite förälskade i henne.

Hungerspelen är en fartfylld och spännande berättelse, som jag dock stundtals upplever att den offrar karaktärernas djup för spänningens skull.

Andra böcker i serien

Hungerspelen

Fatta eld (recension)

Revolt (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Hungerspelen av Suzanne Collins

 1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

 2. Carro skriver:

  Jag som alltid har trott att du var en del år äldre än mig. Varför kanske du undrar? Ingen aning, svarar jag då. Men vi måste ju i alla fall vara ungefär vara lika gamla 😛 Skönt att jag inte är ensam om att inte vara helsåld på Hungerspelen (:

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag får konstant höra att folk inte tror att jag är så ung som jag är (22) 😛 Både i verkliga livet och på internet. Jag tror faktiskt att du är några år äldre än mig.

   Jag skulle kunna bli helsåld på Hungerspelen. Det skulle jag kunna. Därför jag gillar karaktärerna och världen, men jag tycker inte att Collins har gått så djupt in i den. Jag gillar potentialen som finns där.

 3. Lena skriver:

  Har sista delen Revolt kvar att läsa. Skall försöka hinna det under hösten. Älskar verkligen de två första delarna.

 4. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Fatta eld av Suzanne Collins - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Revolt av Suzanne Collins - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.