I dina händer av Malin Persson Giolito

I dina händer av Malin Persson Giolito

Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand (2022)
Antal sidor: 409 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När fjortonåriga Billy hittas skjuten på en lekplats, dröjer det knappt en timme innan hans jämnåriga kompis Dogge hämtas till förhör. Vapnet Billy skjutits med, på platsen där de brukade hänga som små, har Dogges fingeravtryck på sig. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Som vi har märkt av under det senaste politiska valet och debatten i media, så är gängvåld och gängkriminalitet ett högst aktuellt ämne i Sverige idag. Brotten tycks bli allt fler, men framförallt råare och mer hänsynslösa där oskyldiga riskerar att hamna i korselden. Därför är det kanske inte konstigt att Malin Persson Giolito har låtit sin senaste bok, I dina händer, handla om just gängvåld och uppgörelser.

Liksom Störst av allt, väcker I dina händer liknande moraliska och samhälleliga frågeställningar. Vad är det som får barn att döda barn och vad för slags samhälle låter det ske om och om igen? Malin Persson Giolito behärskar väl kriminalromanen som ett medium för att skildra vårt nutida Sverige. En stor del av problematiken tycks vara att vi lever i ett alltmer segregerat klassamhälle, ett samhälle där vi aldrig riktigt möts. Den som inte föds in i en privilegierad situation har svårt att få rimliga livsvillkor. Men utan kärlek och föräldrastöd så räcker inte ens privilegium till för att skydda barnen i samhället.

Eller de vuxna, för den delen. I dina händer växlar mellan nu- och dåtid för att skildra hur Billys och Dogges omaka vänskap växte fram, och för oss långsamt fram till hur det kunde bli som det nu blev. Vi får också stifta bekantskap med Sudden, innehavaren av livsmedelsbutiken på torget som många gånger föll offer för deras tonårshuliganism; Farid, lokalpolisen som är djupt engagerad i att få bort barn från gängen; och Leila, Billys varma och hängivna mamma. Persongalleriet känns dock inte lika starkt, inte heller historien, som Störst av allt.

I dina händer använder skickligt kriminalromanen som genre för att måla upp tragiken i hur barn dras in i gängen, men når inte samma höjder som tidigare böcker av författaren.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.