I fiskarnas tecken av Melissa Broder

Omslagsbild I fiskarnas tecken av Melissa Broder

Författare: Melissa Broder
Originaltitel: The Pisces
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 298 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I nio år har Lucy skrivit på sin avhandling om Sapfo. Nu tar förhållandet med pojkvännen plötsligt slut, vilket gör Phoenix omöjligt för henne att leva i. Systern Annika insisterar på att Lucy ska passa hennes hund och bo i systerns fantastiska hem: en glaskub, i Venice Beach. Men miljöombytet lindrar inte Lucys ångest. Snarare späs den på av den grekiska kör av kvinnor hon möter i gruppterapin mot kärleksberoende. Inte heller lindras den av Tinder. Eller ens den kravlösa ömheten från hunden Dominic. Allt kommer att förändras en dag på stranden, när hon möter en gåtfull simmare. Efter att ha blivit varse om hans identitet tvingas Lucy att fullständigt omvärdera sin syn på vad kärlek och förhållanden kan vara.

När I fiskarnas tecken först kom ut väckte den min uppmärksamhet med sitt omslag. Sedan med recensionerna. Den beskrevs som skum, och det kan ju slå åt båda håll. Skum på ett bra sätt, skum på ett dåligt sätt. Så jag införskaffade den på årets bokrea och föreslog den till min bokcirkel på temat ”med en astrologisk term i titeln” (en annan tjej föreslog den också, så den blev vald när hennes namn drogs.)

Men I fiskarnas tecken är nog mest skum på det dåliga sättet. Det är svårt att känna någon som helst sympati med Lucy, vars irrationella och självömkande sätt att handla bara trasslar till det för henne själv och andra i hennes omgivning. Långtifrån säkert sex och märkliga förhållanden, och ibland sexakter som får mig att må lite illa. Om jag förstår saken rätt så anses Melissa Broder vara rolig och det är lite i denna anda som boken är skriven, men jag har svårt att se humorn i det hela.

Kanske är jag alltför lik Lucys syster Annika för att tycka om I fiskarnas tecken. Jag går kanske inte lika långt som hon, men min hund är i närmast min bebis. Så sättet som Lucy behandlar hunden Dominic och hans öde på grund av hennes besatthet och själviskhet får mig verkligen att resa ragg.

I fiskarnas tecken ligger någonstans mellan en tvåa och en trea i betyg från mig, för jag gillar till viss del Melissa Broders sätt att skriva. Men huvudpersonens besatthet skildras inte på ett fängslande vis. Jag behöver inte sympatisera, men jag behöver förstå, och hennes motiv blir aldrig riktigt klara.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på I fiskarnas tecken av Melissa Broder

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.