I Tvillingarnas tecken av Rosamunde Pilcher

Omslagsbild I Tvillingarnas tecken av Rosamunde Pilcher

Författare: Rosamunde Pilcher
Originaltitel: Under Gemini
Översättare: Kenneth Åström
Förlag: Forum (1992)
Antal sidor: 242 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det verkar som ett oskyldigt bedrägeri till en början. Allt Flora måste göra är att låtsas vara Rose, hennes förlorade och okända tvillingsyster, för en enda helg och träffa Rose fästmans familj. Men när hon träffar Armstrongfamiljen, inser hon att det är långt ifrån enkelt. De är sådana trevliga människor och det känns inte bra att ljuga för dem. Dessutom har hon ärvt skandalen som Rose skapade fem år tidigare, vilket har orsakat ärr som vänder den man Flora förälskar sig i mot henne.

Efter att ha läst Snäcksamlarna, ville jag genast läsa mer av Rosamunde Pilcher. Jag hade två till av henne i hyllan och längden på September avskräckte, så det fick bli I Tvillingarnas tecken. Dessvärre blev jag lite besviken. Premissen känns fruktansvärt osannolik. Inte att föräldrarna tar varsin tvilling i skilsmässan, utan hur det kommer sig att Flora och Rose möts. Allting bygger på en rad sammanträffanden som känns oerhört osannolika.

I Tvillingarnas tecken innehåller dock mycket som jag tyckte var mysigt med Snäcksamlarna: trädgården, maten, kläderna. Den fantastiskt skildrade miljön. Denna gång förs vi med till Skottland, istället för Cornwall, men det märks att Pilcher älskar denna plats minst lika mycket som hon älskar Cornwall.

Dock är I Tvillingarnas tecken lite en produkt av sin tid. Floras kärleksintresse lappar till henne, och det är inget som det reflekteras över. Som om det är fullständigt normalt att ge någon en örfil bara lite hipp som happ. Dessutom känns hela den relation lite insta-love. Visst att man i viss mån köper det medan man läser I Tvillingarnas tecken, men i efterhand känns det som om allt hände väldigt snabbt. Och blev djupt väldigt fort.

I Tvillingarnas tecken var inte lika bra som jag hade hoppats på grund av en osannolik premiss och lite utdaterade idéer. Kändes mer som en tidstypisk romance än den feelgood jag ville ha.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på I Tvillingarnas tecken av Rosamunde Pilcher

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.