Insurgent gör att jag drar mig för att se fortsättningen

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Robert Schwentke
Manus: Brian Duffield
Skådespelare: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Miles Teller, Naomi Watts, Maggie Q, Kate Winslet
Produktionsår: 2015
Längd: 119 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Tris och Four är på flykt undan Jeanine, ledaren för den makthungriga falangen De Lärda. Allierade och svar är det ont om, men de måste göra sitt bästa att ta reda på vad det var som Tris föräldrar offrade sina liv för att skydda och varför ledarna för De Lärda gör allt som står i sin makt för att stoppa dem. Tris plågas svårt av det som hon har tvingats att göra, men gör allt som står i hennes makt för att skydda dem hon älskar. Samtidigt ställs hon inför den ena omöjliga utmaningen efter den andra när hon, tillsammans med Four, försöker få fram sanningen om det förflutna. Något som kanske kan påverka framtiden för deras värld.

När jag såg första delen av filmatiseringen av denna serie blev jag positivt överraskad trots mina lågt ställda förväntningar. Ändå har jag dragit mig för att se Insurgent, vilket i mångt och mycket har berott på den märkliga trailern. Till sist gjorde jag det under skärtorsdagen tillsammans med familjen.

Det har gått ett par år sedan jag läste boken Insurgent, men ändå har jag en hel del minnesbilder av boken vilket gör att jag sitter och jämför mellan dem medan jag sitter och tittar. Filmen håller inte måttet i mina ögon. Shailene Woodley fortsätter att göra ett bra jobb som Tris, och lyckas förmedla just hur traumatiserad hon är av händelserna i föregående film. Även Ansel Elgort gör en fin insats som hennes bror Caleb. Theo James imponerar måttligt, vilket även beslutet att inte utnyttja Octavia Spencer och hennes talang mer gör. Kate Winslet fortsätter vara fascinerande som ond skurk.

I övrigt vräker Insurgent på med actionscener fyllda av tunga vapen och högteknologiska animationer som får mig att gäspa. Det känns som om de har försökt förstärka de futuristiska inslagen genom att skruva upp tekniken, men det blir inte speciellt lyckat. Istället känns det som ett försök att verkligen använda större delen av filmens budget till specialeffekter.

Fram emot slutet av Insurgent gör de allt större avsteg från boken på ett sätt som jag upplever som typiskt filmiskt, det vill säga att det blir överdramatiskt. Det högteknologiska känns överspelat och onödigt. Många av ändringar upplever jag också att de innebär att de skjuter sig själva i foten inför uppföljaren, vilket inte gör mig förvånad att Allegiant floppade. Just nu är jag inte säker på att jag ens vill se den.

Nej, Insurgent var verkligen inte min kopp av te. Det är tveksamt om jag kommer att kika på de sista två filmerna.

Andra bloggare om Insurgent

Bokföring enligt Monika

Andra delar i serien

Divergent (recension)

Insurgent

Allegiant

Ascendant

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Insurgent gör att jag drar mig för att se fortsättningen

  1. Monika skriver:

    Jag tycker det är så kul att man kan tycka så olika 🙂 För mig är filmen bättre än boken 😮

  2. Sara skriver:

    Jag gillade böckerna och första två filmerna var helt ok tyckte jag. Det var värre med Allegiant, den behöver du inte se. Där kändes poängen förlorad…

  3. David /OArYA skriver:

    Jag har för mig att vi stängde av Insurgent här hemma, så den funkade inte riktigt för mig heller. Har därför undvikit efterföljande filmer som pesten.

  4. Pingback: Månadsrapport: April 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.