Divergent: Jag hade inte behövt vara nervös

Bildkälla: Ginza

Bildkälla: Ginza

Regissör: Neil Burger
Manus: Evan Daugherty och Vanessa Taylor
Skådespelare: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Maggie Q, Zoë Kravitz, Ansel Elgort
Produktionsår: 2014
Längd: 139 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Blu-ray | CDON, Discshop, Ginza
DVD | CDON, Discshop, Ginza

I ett samhälle där alla är indelade i falanger efter de olika egenskaper som skattas högst, har varje tonåring ett val att göra: att stanna i falangen de föddes i eller byta och aldrig se tillbaka. Beatrice Prior har åldern inne för att välja. Hon slits mellan lojalitet till familjen och känslan av att inte höra hemma hos De osjälviska. När en hemlighet om henne uppenbaras, att hon egentligen inte hör hemma i någon falang utan är divergent, kastas hon plötsligt in i en större fara än hon hade kunnat ana. Valet hon gör överraskar både hennes själv och alla andra, och hon måste börja ett nytt liv som Tris…

Det är alltid en vansklig situation när en bok du tycker väldigt mycket om ska bli film, och ni vet hur mycket jag tycker om Divergent. Så jag har både sett fram emot och bävat för att se denna film, vilket gjorde att jag släpade fötterna efter mig. Jag har aldrig varit särskilt övertygad av Shailene Woodley som skådespelare, så valet att sätta henne i huvudrollen gjorde mig ännu mer nervös. Även om tillsättningen av Maggie Q som Tori och Kate Winslet som Jeanine Matthews gjorde mig nyfiken.

Hade jag behövt vara så nervös? Egentligen inte. Divergent överträffar mina, erkänt lågt ställda, förväntningar och Woodley är faktiskt riktigt bra som Tris. Men det är att de i mångt och mycket har lyckats fånga spänningen i den värld som Veronica Roth skapade som gör att jag fastnar. Många gånger ser det ut precis som jag hade föreställt mig och det känns som en riktigt lyckad filmatisering.

Divergent är spännande så gott som hela tiden, men har lagt in andrum som gör att det inte överväldigar tittaren. Ändå finns det ett sug som gör det svårt att göra pauser eller vända bort blicken en sekund. Det är snyggt filmat. Överlag är det visuella riktigt snyggt och de har lyckats med estetiken för att få fram falangernas olika egenskaper genom kläderna.

Kärlekshistorien mellan Tris och Four blev aldrig konstig, som jag hade oroat mig för. Theo James, som spelar Four, kan ju aldrig i livet passera för arton, så de fick ändra åldern lite till tjugofyra och jag trodde att det skulle sabba dynamiken. Men det gjorde det inte alls. Woodley och James har en trevlig kemi som gör kärlekshistorien trovärdig.

Divergent överträffar mina förväntningar med råge, och jag ser med spänning fram emot uppföljaren.

betyg5

Andra som har bloggat om Divergent

Beas bokhyllaHelena MsHisingen; Lottens bokblogg; Sofies bokblogg; Zellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Divergent: Jag hade inte behövt vara nervös

 1. Lena skriver:

  Jag tyckte också att filmen är väldigt bra gjord.

 2. Monika skriver:

  Ojdå, det låter ju lovande detta. Vågade inte läsa vad du skrivit för jag har varken läst boken eller sett filmen. Än. Boken ska jag läsa i februari är det tänkt och filmen har jag haft liggande här hemma ett bra tag nu 🙂

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Jag gillade ju faktiskt filmen mer än boken 🙂

 4. Carro skriver:

  Kul att den uppfyllde dina förväntningar! 🙂
  Jag tyckte aldrig riktigt filmen kom igång.. var så mycket träning och sen var den plötsligt slut. Gillade boken mer, såklart! 😉

 5. frida skriver:

  Kul att du gillade den! Jag ser verkligen fram emot att gå och se Insurgent på bio snart! Tror den kommer vara riktigt bra 🙂

 6. Anna A skriver:

  Blev också positivt överraskad av filmen. Och Theo är bra som Four även om han inte alls ser ut så i boken.

 7. Jag gillar filmen, men boken är mycket bättre. Jag var osäker på Shailene Woodley för jag gillar henne inte i de roller jag sett henne i innan, men tycker hon var bra som Tris. När jag läste boken tänkte jag hela tiden att Theo var äldre än 18, så jag tycker inte det gjorde nåt att de ändrade hans ålder.

 8. Pingback: The Giver: Det som är bra är riktigt bra - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Insurgent gör att jag drar mig för att se fortsättningen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.