Jakten på tidskristallen

Skapare: Oskar Mellander och Tord Danielsson
Skådespelare: Monna Orraryd, Naima Palmaer, Vincent Wettergren, 
Eva Rydberg, Rikard Wolff
Produktionsår: 2017
Antal avsnitt: 24
Längd: 360 minuter

Asrin, Lima och Max är tre mycket olika barn som aldrig har träffats innan de huxflux blir antagna till Framtidsakademin. De har valts ut för att studera under matte under professor Styregaard. Men det visar sig att den excentriske professorn har en hemlighet. I sitt hemliga labb under skolan har hon en magisk portal. En portal som bara de tre barnen kan öppna. De har också ett hemligt uppdrag: att resa till universums mittpunkt för att hindra tiden från att stanna. De måste lyckas innan den tjugotredje december, annars är det kört.

Jag såg det första avsnittet av Jakten på tidskristallen och tänkte: vad är det här? Klyschigt, inte särskilt juligt och hur bra brukar egentligen svensk science fiction bli? Med inledande transportsträckor och en dramaturgisk struktur som blev alltmer förutsägbar: göra en resa, hamna fel, tvingas kämpa för att komma tillbaka, var jag nästan redo att ge upp julkalendern. Som då inte gav mycket till julkänsla.

Men jag tycker nog ändå att Jakten på tidskristallen tog sig. Visst att karaktärerna var stereotypa, men jag tyckte om hur relationerna förändrades och karaktärerna utvecklades. Eva Rydberg som professor Styregaard är riktigt rolig. Rikard Wolff gör vad han kan med en ganska tråkig roll. Antagonistens motiv hade kunnat byggas upp ytterligare och utvecklas, men det är kanske inget som den tänkta målgruppen reflekterar över. Handlingen tog sig och mot slutet blev det faktiskt riktigt spännande. Tempot blev jämnare och transportsträckorna försvann. Men någon riktig julstämning bjöd det väl aldrig på.

Som julkalender är kanske Jakten på tidskristallen inte helt lyckad, men det är en riktigt hyfsad science fiction-serie för barn.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Jakten på tidskristallen

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.