Jan Wongs Kina av Jan Wong

Författare: Jan Wong
Originaltitel: Jan Wong’s China: Reports from a Not-So Foreign 
Correspondent
Översättare: Jan Risheden
Förlag: Natur och Kultur (2001)
Antal sidor: 335 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
E-bok | Adlibris, Bokus

På den kinesiska folkrepublikens femtioårsdag sitter Jan Wong och funderar över sin verksamhet som utrikeskorrespondent. Från en skatterevolt bland bönderna, via den nya konsumentpolitiken till de kinesiska homosexuellas slutna värld är Jan Wongs Kina en redogörelse för ett land som befinner sig i en brytningstid.

Jan Wong är en kanadensisk journalist, som kom till Beijing som utbytesstudent under det maoistiska 70-talet därför att hon var en hängiven maoist. Verkligheten visade sig dock inte motsvara idealen. Jan Wongs Kina är till stor del baserad på hennes sex år långa verksamhet som journalist under 80- och 90-talen, samt det dramatiska återbesök hon gjorde 1999.

Det är ett paradoxernas land som skildras i Jan Wongs Kina. Ett land i ekonomisk framväxt där hembiträdena kan ha hembiträden och där enda vägen verkar vara upp, samtidigt som det växer fram en ny fattig underklass i form av gästarbetare. Ett land där det finns kvoter för hur många människor som får dö av vissa orsaker. Nåde den som bryter mot sin kvot. Ett land med alla diktaturens förtecken, men där Wong ändå ser hopp i och med internets ankomst. Det kommer inte vara lika lätt för landet att dölja information som det har varit i det förflutna. (Hennes hopp kan ha varit lite väl optimistiskt. Kina idag håller samma stil som Kina då.)

Jag läste Wongs självbiografiska Red China Blues för några år sedan och blev alldeles tagen. Jan Wongs Kina bjuder inte på samma starka upplevelse. Kanske beror det på att det blir lätt fragmentariskt i och med att varje kapitel handlar om ett ämne. Varje kapitel är baserat på en artikel hon tidigare har skrivit i sitt arbete som utrikeskorrespondent, men som också har vidareutvecklats för boken. Hon har onekligen ett sinne för att sätta finger på det absurda och komiska i den kinesiska politiken, samtidigt som hon lyckas få fram det tragiska i vardagslivet.

Jan Wongs Kina är inte lika stark som den andra bok jag har läst av författaren, men det är onekligen en intressant skildring av ett komplext land.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Jan Wongs Kina av Jan Wong

  1. Lena skriver:

    Verkar intressant.

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Jag tyckte ju Red China Blues var intressant, men att vissa bitar var svagare än andra. Om den här nu är mer fragementarisk, så nja…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.