Kropp och genus i medicinen av Birgitta Hovelius och Eva. E Johansson (Red.)

Författare: Birgitta Hovelius och Eva E. Johansson
Förlag: Studentlitteratur (2004)
Antal sidor: 475 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format:
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Den medicinska vetenskapen tar ofta stolthet i att vara en objektiv, neutral vetenskap och ignorerar att det i princip är stört omöjligt att frikoppla forskaren från den kontext som denne befinner sig i. Det är bara att titta i historiken så kommer det snart uppdagas att medicinska fynd tolkas utifrån den syn på kön och genus som då har rått. Målsättningen för Kropp och genus i medicinen har varit att integrera biologiska förklaringsmodeller i sociokulturella sammanhang för att ge en helhetssyn på hälsa utifrån mäns och kvinnors olika livsvillkor under livets lopp. Bokens målgrupp är studenter inom grundutbildningen för läkar- och vårdutbildningar.

Kropp och genus i medicinen är indelad i olika avsnitt, såsom Genus/kön i medicinen; Sjukdomar, symtom och åtgärder i ett genusperspektiv; Sexualitet och genus; samt Hälsa och ohälsa genom livets lopp. Här behandlas en rad intressanta ämnen, såsom historiska återblickar, hur läkemedelsforskning kan gå till, hur skillnader i behandlingar och rehabilitering kan försena kvinnors tillfrisknande och hur medicinen har använts för att begränsa kvinnors rättigheter. Det finns saker som är skrämmande och beklämmande, som att vid behandling efter hjärtinfarkter så tas det sällan hänsyn till att kvinnors vener i allmänhet är mindre än mäns.

Mycket är spännande läsning, men i Kropp och genus i medicinen har redaktörerna valt att begränsa antalet tillåtna referenser per kapitel till tio vilket gör att varje kapitel blir kort. Ibland känns det som om författaren bara hinner börja nosa på ämnet, för att sedan hastigt försöka sy ihop säcken. Begränsningen möjliggör vidden på materialet, men kostar också djupet av genomgången. Men det är ett tämligen lättläst verk som även någon som inte är utbildad inom medicin kan följa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.