Författare: Diana Gabaldon Originaltitel: Lord John and the Brotherhood of the Blade Översättare: Lisbet Holst Serie: Lord John, #2 Förlag: Bookmark förlag (2017) Antal sidor: 445 sidor Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket! Exempel på var den kan köpas i olika format Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Lord John Greys far anklagades för förräderi och inblandning med jakobiter. Timmar innan han skulle ställas för rätta sköt han sig. Nu, sjutton år senare, är lord John sanningen på spåren. Familjenamnet är rentvått och dess ära återupprättad. Men ett förestående bröllop blåser nytt liv i skandalen. Alltfler varnar lord John att låta saken bero, men han är oförmögen att släppa taget om aff’rem. I sin frustration vänder han sig till någon som är såväl hans fånge som motvillige biktfader: den skotske jakobiten James Fraser. Men lord Johns sökande försvåras av det pågående sjuårskriget, en förbjuden kärlekshistoria och Jamie Frasers egna hemligheter. När Fraser till sist ger honom den saknade pusselbiten måste han besluta sig om sanningen är värd de möjliga konsekvenserna.
Sedan lord Johns introduktion i Outlander-serien har han snabbt blivit en av mina favoritkaraktärer i detta universum. Det är svårt att inte charmas av hans torra humor, oklanderliga sinne för det passande och förmåga att alltid befinna sig vid fel plats vid fel tillfälle med följd av mer eller mindre komiska konsekvenser. I Svärdets brödraskap får vi se hans karaktär i högform i sin interaktion med de andra karaktärerna, särskilt några minnesvärda möten med vår favoritskotte, och se honom utvecklas.
Kanske lite är det som att häda i kyrkan, men jag tycker faktiskt att Diana Gabaldon skriver bättre när hon skriver enbart om lord John. Det känns som om hon håller sig själv i stramare tyglar. Svärdets brödraskap ger tydligt prov på detta när hon inte väljer att kränga in alla fakta om sjuårskriget, utan fokuserar enbart på det som är relevant för handlingen. Det ger oss hennes förmåga att göra efterforskningar och levandegöra historiska miljöer, utan att tyngas ned av alltför mycket detaljer. Resultatet blir ett spännande och fartfyllt mysterium där läsaren liksom lord John försöker komma på vad som verkligen ligger bakom hertigens död.
Svärdets brödraskap skildrar också tidens homofobi på ett lysande vis. Det klargör den utsatta situation lord John befinner sig i för att inte avslöjas som homosexuell, samtidigt som han försöker leva ut sitt liv. Romansen i boken är på en och samma gång väldigt fint skildrad, som den är sorglig.
Med intressanta karaktärer, välskildrade relationer och en handling som håller samman från början till slut, är Svärdets brödraskap en riktig höjdare till historisk roman/pusseldeckare.
Andra böcker i serien
Lord John och kärlekens ljuva plåga (recension)
Svärdets brödraskap
The Scottish Prisoner (recension)
Jag har läst Lord John och kärlekens ljuva plåga tidigare och den tyckte jag mycket om. Nu håller jag på med Fången från Skottland och tycker den också är bra hittills 🙂
Jag läste Fången från Skottland förra året och tyckte väldigt mycket om den 🙂
Pingback: Månadsrapport: Oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson