Japan: Makt och tanke av Lars Vargö

Författare: Lars Vargö
Förlag: Carlssons bokförlag (2006)
Antal sidor: 301 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Japan är ett mytomspunnet och fascinerande land. I Japan: Makt och tanke knyts den politiska maktens historia samman med Japans kulturella och idéhistoriska arv. Det hela bjuder på en fängslande resa i tid och rum; från shogunatens tid till perioder med religiösa förändringar, krigståg och industriell utveckling. Japan är även ett land med problem. Den fantastiska ekonomiska utvecklingen kom av sig på 90-talet. Bland dagens industriländer har Japan haft det största antalet nyval och premiärministrar. Stundom hörs skrämmande, nationalistiska uttalanden från politiker och besök vid kontroversiella minnesplatser uppfattas som provocerande av grannländerna.

När Japan: Makt och tanke kom ut 2006 fångade den direkt mitt intresse. Mitt femtonåriga jag vurmade för allt som hade med Japan att göra, och jag önskade mig prompt boken i julklapp. Och fick den. Men den har blivit stående sedan dess, vilket är synd. Lars Vargö skriver en initierad och intressant översikt över Japans historia från statens bildande till modern tid. Viktiga historiska händelser blandas med filosofiska strömningar och viktiga personer som har haft inflytande över historien, men även relationerna till grannländerna.

Eftersom Japan: Makt och tanke sträcker sig över ett så långt historiskt tidsspann kan inte boken annat än ge en översikt. Den gör enstaka nedslag i viktiga händelser och personer, men för den som söker djupare kunskap är detta inte den rätta boken. Det blir svårt att få en tydlighet i de olika buddhistsekter som har haft inflytande över japansk historia när varje sådan kanske får två sidor i anspråk. Lägg därtill att språket ibland känns onödigt tillkrånglat så är det inte alltid lätt att begripa. Särskilt när korrekturen brister och ord utelämnas, vilket gör att en får gissa sig till meningen.

Men på det stora hela är Japan: Makt och tanke en intressant översikt över ett fascinerande lands historia och tankevärld.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.