Järnladyn: Meryl Streep gör en stark rolltolkning

JärnladynBetyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Phyllida Lloyd
Skådespelare: Meryl Streep, Jim Broadbent, Susan Brown
Produktionsår: 2011
Längd: 100 minuter

Finns till exempel hos Ginza och CDON.

Handling

En åldrad Margaret Thatcher talar med sin avlidne make. Hennes liv är väldigt instängt och skyddat. Monotonin avbryts enbart av samtalen med maken. Dessa samtal avbryts för återblickar till hennes barndom och hennes väg mot att bli premiärminister.

Kommentarer

Från första början står det klart att denna films två Oscars – för bästa make-up och bästa kvinnliga huvudroll – är väl förtjänade. Meryl Streep har sminkats till nästan oigenkännlighet och är verkligen lik Margaret Thatcher. Hennes skådespeleri tar mig med storm – sättet hon talar på, minerna, sättet hon rör sig på – det är bara så övertygande. Hon måste verkligen ha studerat Thatcher ingående för att kunna imitera mimiken och sättet att tala på till denna grad.

Rent berättartekniskt är det väldigt skickligt att de verkligen har låtit allting berättas från Thatchers sida. Jag läste om det efter att de hade fått kritik eftersom filmen visar Thatcher som enda kvinnliga politiker fast det fanns en del andra, men svaret blev att det är från hennes synvinkel. Det märks också i hur det hon säger verkar resonligt, tills en inser just vad hon säger, och sättet hon behandlar andra på är alltid rättfärdigat utifrån hennes synvinkel. Skickligt berättat från hennes perspektiv, för att göra en lång historia kort.

Jag är mer intresserad av filmen som en potentiell inblick i hur det skulle kunna vara dement, än att det är en film om Margaret Thatcher. Om du lyfter bort politiken och bara tänker på en kvinna som ser sin avlidna make och vars liv kommer tillbaka i glimtar för henne, då är det definitivt en briljant film om demens. En får sig definitivt en tankeställare om hur det kan vara att inte minnas saker eller att plötsligt hamna i en tidigare period av sitt liv mentalt.

Järnladyn är en intressant film med sitt perspektiv på hur det kan vara att vara dement, sin snygga berättarteknik och strålande skådespelarinsatser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Järnladyn: Meryl Streep gör en stark rolltolkning

  1. Jag tycker att Järnladyn var hur bra som helst. Otroligt snyggt gjort!

  2. Lena skriver:

    Många tycker att filmen borde handlat mer om Hennes liv inom politiken, men jag tyckte filmen var alldeles lysande som den var!!

  3. Malin skriver:

    Meryl Streep är en av mina kvinnliga favoritskådespelare, hon är oftast otrolig även om jag inte har sett, och därför inte kan ha någon åsikt om, just den här filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.