Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

Omslagsbild Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

Författare: Roald Dahl
Originaltitel: Charlie and the Chocolate Factory
Översättare: Viveka Tunek
Illustratör: Quentin Blake
Serie: Kalle, #1
Förlag: Rabén & Sjögren (2009)
Antal sidor: 183 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kalle Spann bor tillsammans med sin familj, inklusive mor- och farföräldrar, i ett fallfärdigt ruckel. Familjen är så fattig att de bara har råd att äta kål. På väg till skolan går Kalle alltid förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och insuper dofterna. När en tävling utlyses om att de som hittar en gyllene biljett i en Wonka-chokladkaka kommer vinna så mycket godis man kan äta under sitt liv och en rundtur i fabriken, vet Kalle att chansen inte är så stor att han ska få tag i en. Han får bara en chokladkaka om året, på sin födelsedag. Men mot alla odds blir Kalle ett av de barn som hittar en biljett. Detta innebär att han får besöka den mystiska fabriken där det tillverkas godsaker som osmältbar glass, osynliga chokladkakor och tuggummi som inte tappar smaken. Och det är bara början på Kalles fantastiska äventyr.

Kalle och chokladfabriken är en bok som jag länge har haft på min läslista. Därför blev jag glad när jag hittade den på Bokbörsen förra året. Roald Dahl är en av de där unika barnboksförfattarna som skriver riktigt underhållande, så att boken riktigt fångar både barn och vuxna, samtidigt som det egentligen är oerhört mörkt. Det liv som Kalle och hans familj lever i är inte ”enkel” fattigdom, det är armod. De går inte hungriga, de svälter. Kalle sover på en madrass på golvet. På vintern fryser de oerhört inomhus.

Men trots detta är Kalle godhjärtad, vänlig och artig, till skillnad från de övriga barnen som vi möter i Kalle och chokladfabriken. Trots att de har allting, är de inte nöjda utan vill ha mer och mer. Sedan kan man ju diskutera huruvida det är rätt det som Willy Wonka utsätter dem för. Jag tycker inte det. De är barn. Bara för att du är ett bortskämt barn, betyder det inte att du kan bli en anständig vuxen. Och jag tror inte skräck är rätta sättet att göra folk till bättre människor.

Ändå tycker jag att Kalle och chokladfabriken är en riktigt charmig, underhållande bok som jag önskar att jag hade läst som barn.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.