Karius och Baktus av Thorbjørn Egner

Författare: Thorbjørn Egner
Originaltitel: Karius og Baktus
Översättare: Håkan Norlén och Ulf Peder Olrog
Illustratör: Thorbjørn Egner
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
Antal sidor: 41 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

De små trollen Karius och Baktus har det bra i Jans mun. Den lille pojken borstar sällan tänderna. Dessutom äter han gott om sötsaker, som både Karius och Baktus tycker mycket om. De kan i lugn och ro bygga sina bostäder i Jans tänder. De känner sig båda väldigt trygga i hans mun, tills den dag då de bestämmer sig för att bygga ut.

Karius och Baktus var en av mina favoritböcker som barn. Men handen på hjärtat, hur många tyckte inte synd om de små trollen? Thorbjørn Egners illustrationer är alltför söta för att man inte kan annat än tycka om dem. Känns inte som om de är så effektiva i att lära barn att borsta tänderna när trollen är så söta och man tycker så synd om dem.

För Karius och Baktus är en saga som visar vad som händer med våra tänder när vi äter för mycket sötsaker och dessutom inte borstar tänderna. Det leder till att de små trollen vill bygga ut sina hus, vilket ger oss tandvärk. Budskapet är kanske inte alltför subtilt i den vuxnas ögon, men som barn var denna magisk. Och jag läser den här med nostalgins skimmer, måste jag erkänna.

Karius och Baktus är en charmig berättelse om vad som lever i vår mun och vad som kan hända när vi inte tar hand om våra tänder.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.