Kina 5x – Waiting av Ha Jin

Jag lyckades stå emot när och dagarna går gjorde det, men nu har även Feministbiblioteket börjat och jag kastar in handduken. Så förvänta er att jag kommer babbla en hel del om kinesiska favoriter under de närmaste fem dagarna.

Först ut:

Waiting av Ha Jin handlar om en armédoktor, Lin Kong, som stationeras i staden, långt ifrån fru och barn, och förförs av livet där. Frun, som han inte älskar, blir ett föremål för genans i storstaden i och med sina bundna fötter och han blir förälskad i den mer moderna sjuksköterskan Manna Wu. Han vill skiljas, men frun vägrar att gå med på henne. Och så går åren mot den tidpunkt där han kan skilja sig från henne utan hennes samtycke.

Det är så märkligt att jag gillade den här boken, därför att bara beskrivningen av handlingen får mig att rynka på näsan. Jag läste den 2010 och gav den fem stjärnor då. Jag minns att han skrev på ett sätt som gjorde att jag ville veta hur allting skulle sluta, även om jag tror att jag ville ruska om Lin från gång till gång. Sympatin ligger ju knappast hos honom, utan snarare hos Shuyu (frun) som så tålmodigt väntar på att han ska komma hem till henne och Manna Wu.

En ganska lågintensiv bok om en velpotta till karl som ställer till det för sig och för alla andra, kan en säga. Men den är väldigt välskriven och jag tyckte om den när jag läste den.

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Kina 5x – Waiting av Ha Jin

  1. Har inte läst så mycket från Kina men vill gärna ändra på det, känner mig dock lite vilsen och vet inte riktigt var jag ska börja. Ser fram emot att få några tips 🙂

  2. Lena skriver:

    Låter som något för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.