Topp tio ord/ämnen som får mig att INTE vilja läsa

Topp Tio Tisdag

I veckans Top Ten Tuesday är ämnet Top Ten Words/Topics That Will Make You NOT pick up a book. Det krävde att jag tänkte efter lite, därför att det som ofta får mig att inte vilja läsa en bok är ofta subtilt och inte något jag kan sätta fingret på.

Men här har vi ett par saker som brukar få mig att tveka rejält när det gäller att läsa böcker:

1. Jämförelser med Romeo och Julia. Oftast verkar personen som har gjort jämförelsen inte alls vara bekant med Shakespeare, dessutom är det en väldigt tröttsam liknelse för kärlekshistorier.

2. Sexig. Om ordet ”sexig” förekommer i beskrivningen av en bok, kommer jag förmodligen skippa den. Främst därför att min definition av sexig, det vill säga ömsesidighet, inte tycks vara vanligt i de böcker som beskrivs med det adjektivet.

3. Het. Se sexig.

4. ”Om du älskade Twilight, kommer du älska den här.” Detta är en etikett som sätts på nästan alla amerikanska ungdomsböcker som har en kvinnlig huvudperson och en kärlekshistoria. Oftast är det en helt värdelös jämförelse, eftersom böckerna inte har något gemensamt med varandra. Dessvärre hamnar den på så många bra böcker att den inte går att undvika helt, men den får mig att dra mig för att läsa böcker.

5. När baksidan gör klart att den kvinnliga huvudpersonen tycker att en man är en knöl, men en attraktiv knöl. Nej, tack. För mig brukar det här signalera böcker där antingen mannen ska ”tämja” kvinnan eller det visar sig att skitstöveln mot all förmodan har ett hjärta av guld och räddar hundvalpar på sin fritid.

6. Diet. Sådana böcker kommer inte innanför tröskeln.

7. Slut-shaming. Det vill säga när det av bara baksidan framgår att en karaktär som har mycket sex är Det Värsta Som Finns.

8. Det stereotypa tonårslivet. Om en bok enbart ska handla om att festa, ligga och skapa drama har jag inte stort intresse av att läsa det. Varenda ungdomsbok som vi skulle läsa på svenskan handlade om det här och jag är hjärtligt trött på det.

9. Triangeldrama. Jag vet att det var någon bloggare som räknade på det och insåg att det egentligen inte fanns så många triangeldramer i böcker som vi trodde. Tacka gudarna för det, därför att sådana är riktigt tröttsamma.

10. Böcker som handlar om att bli mamma.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp tio ord/ämnen som får mig att INTE vilja läsa

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Det var några stycken där som jag kan stämma in i 😉 Bl.a. Twilight-liknelsen….

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag förstår inte varför de överhuvudtaget gör Twilight-liknelsen. Oftast har böckerna två saker gemensamt: de är riktade till ungdomar och de innehåller en kärlekshistoria. Det är lite som att säga, ”Åh, du gillar Sherlock Holmes? Du kommer älska varenda efterföljande deckare”. Trams.

 2. Lena skriver:

  Flera som jag kan hålla med om speciellt om orden sexig, het och diet finns med i beskrivningen!!

 3. Carro skriver:

  Det verkar som om du har bra koll på vad du gillar och inte gillar! 😉

 4. Jag håller med om Twilight-liknelsen. Oftast har det som sagt ingen relevans och jag förstår inte varför de måste göra den liknelsen. Jag drar mig också för att läsa såna böcker och det kan nog vara många bra böcker man missar.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   En del av mina favoritserier – Wolves of Mercy Fall, Divergent – har liknats vid Twilight och det får mig att lägga huvudet på sned och undra vad som hände där, därför att de har inte särskilt mycket gemensamt.

 5. Freja skriver:

  Hahaha, de flesta av de där stämmer in även på mig. Nummer 10 skulle jag kunna tänka mig, men det beror på hur boken presenteras i övrigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.