Tematrio: Serier

Tematrio

I veckans tematrio lyder uppmaningen: Berätta om tre bra serier/grafiska romaner!

Veckans tematrio orsakade mig faktiskt en hel del huvudbry, trots att jag har läst en hel del serier i mitt liv. Först tänkte jag att jag kanske skulle köra manga, men sedan blev det dessa tre klassiska seriealbum:

The Crow av James O’Barr är en mörk hämndberättelse som senare har gjorts till en riktigt bra film. Eric har återvänt från de döda för att kräva hämnd på de män som våldtog hans flickvän Shelly och senare mördare henne och Eric. Den har en riktigt speciell teckningsstil.

Maus av Art Spiegelman är berättelsen om hans far, Vladek, som överlevde förintelsen. Berättelsen skildras av en blandning av nutid och dåtid, där Art intervjuar sin pappa om sitt liv. Judarna tecknas som möss och nazisterna som katter. Starkt och viktigt.

V for Vendetta av Alan Moore, tecknad av David Lloyd, är en mörk framtidshistoria om hur Storbritannien efter ett tredje världskrig styrs av ett totalitärt fascistiskt parti. All kultur har suddats ut och det enda som sänds på tv är propagandafilmerna. Men ur skuggorna stiger en maskerad man som med en blandning av bisarra handlingar och terrorism bekämpar regeringen.
Om du någon gånger undrat över varför Anonymous eller många människor på protester har på sig Guy Fawkes-masker, så beror det troligen på seriealbumet och/eller filmen med samma namn.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Serier

 1. Linnea skriver:

  Jag måste läsa Maus!

 2. Carro skriver:

  Hmm, tror inte att jag har läst ett enda seriealbum.. Om man inte räknar med Engelsforsboken.

 3. Sanna skriver:

  Många bra filmer kommer ur graphic novels. Och en del dåliga också. V for Vendetta är bra i både film och bokform!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   V for Vendetta är en av mina favoritfilmer 🙂 Det blir ofta mycket guld när grafiska romaner filmatiseras, men också en hel del skräp. Ofta skräp som förtjänar skämskudden när en tittar på dem.

 4. Kul, alla står på min ”att läsa” lista!

 5. Maria skriver:

  Maus är verkligen bra, att jag inte tänkte på den! En av de bästa serier jag läst. The Crow tyclte jag också var bra, men det var nog ett par decennier sen jag läste den.

 6. Freja skriver:

  Jag älskar serier, men har nog aldrig läst en hel roman. Jo, någon Modesty Blaise när jag var ung. Får se om jag ger mig på den här, men då får jag nog modifiera den…

 7. V för vendetta var en riktigt bra film, visste inte att den fanns som serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.