Kinas bortglömda kejsare

Poster Kinas bortglömda kejsare

Originaltitel: China’s Forgotten Emperor
Produktionsår: 2016
Längd: 48 minuter

Wu Zetian är den enda kvinna som har regerat över Kina som kejsare i sitt eget namn. Hon kom att regera i 40 år, under en period då Kina växte sig större, blomstrade och kulturen förfinades. Men efter sin död kom hon att bli känd som en mordisk och pervers tyrann. Hon har blivit smutskastad eller bortglömd. Senare forskning visar att hennes livshistoria är både fascinerande och fylld av stordåd.

Wu Zetian är en historisk figur som alltid har utövat en särskild lockelse på mig, ända sedan jag läste Annette Motleys Gröna draken, vita tigern. När min mamma råkade se Kinas bortglömda kejsare på Kunskapskanalen, tipsade hon mig direkt om den. Eftersom jag har lättare att se dokumentärer när jag är trött eller sjuk så tittade jag på den när jag var genomförkyld i början av januari.

Jag måste erkänna att tilltalet i Kinas bortglömda kejsare irriterar mig. De lägger fram det som att de presenterar något världsrevolutionerande nytt och jag bara känner att det här är ju känt sedan länge. Det är välkänt att hon blev smutskastad (likaså har änkekejsarinna Cixi med största sannolikhet smutskastats för att hon var kvinna) och att hälften vad man säger om henne inte är sant.

Dessutom fokuserar Kinas bortglömda kejsare på siffror, monument och religion. Vem Wu Zetian var och hennes privatliv faller i skymundan. Även om det är en spännande dokumentär, så tycker jag att den känns kall och opersonlig. Jag kan inte låta bli att jämföra den lite med Monstret Henry VIII i samma serie, som kändes lite mer välgjord.

Men jag tycker ändå att Kinas bortglömda kejsare är intressant. Och har du inte hört talas om denna makalösa kvinna, då kan detta vara en vettig introduktion.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.