Monstret Henry VIII

Monstret Henry VIII

Originaltitel: Henry VIII: Man, Monarch, Monster
Regissör: Luke Korzun Martin
Skådespelare: Laurence Spellman, Jason Isaacs, Enzo Squillino Jr.
Produktionsår: 2020
Längd: 111 minuter

Henrik VIII är en av Englands mest kända monarker genom tiderna. Kanske inte så mycket för sin politik, som för sina många äktenskap och brytandet med den katolska kyrkan för att möjliggöra sin skilsmässa till Katarina av Aragonien. Han tillhörde ätten Tudor och kom att förändra Storbritannien i grunden genom sitt styre. Som ung var han en stilig prins med en lovande framtid, men kom med tiden att förvandlas till en av Europas grymmaste monarker. Han levde samtidigt som Gustav Vasa och var en kung med många ansikten.

Efter att ha läst Henrik VIII:s självbiografi av Margaret George blev jag sugen på att se denna dokumentär i två delar som jag hade sett på SVTplay. I Monstret Henry VIII har man valt att intervjua forskare som är experter på Henry VIII, vilket skapar en mer nyanserad bild av en komplex kung än vad George lyckas med i sin tegelstensroman.

Det uppseendeväckande namnet Monstret Henry VIII till trots, så lyfter dokumentären fram både de positiva och de negativa sidorna som denna monark hade. Han var brutal och grym, så som många andra samtida furstar var, men han var också karismatisk och intelligent. Många sidor ryms inom en enda människa och jag tycker att den här dokumentären nyanserar en komplex historisk figur på ett bra sätt.

Vad som kan störa mig lite, när jag sitter och tittar på dokumentärer eller läser fackböcker, är när folk slänger sig med psykologiska termer som de inte riktigt verkar förstå. En forskare säger i Monstret Henry VIII att hon tror att Henry VIII var lite OCD. De lägger inte fram några som helst bevis för att han skulle lida av tvångssyndrom alls. Hade hon sagt narcissistisk personlighetsstörning och paranoia skulle jag nog ha varit mer beredd att hålla med henne.

Denna lilla petitess till trots, så måste jag säga att jag är riktigt imponerad av Monstret Henry VIII: det är en dokumentär av hög klass.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Monstret Henry VIII

  1. Den här blev jag nyfiken på att se! Jag läser ju Wolf Hall just nu så det här kanske skulle hjälpa till att få lite ordning på vissa saker 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag blev sugen på att läsa Wolf Hall efter att ha läst både Margaret George bok och sett den här. Tror dock inte dokumentären berörde Cromwell så ingående, men kanske tillräckligt för att ge en inblick i hur Henrik VIII stod i förhållande till honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.