Kissing av Teiko Sasaki och Shoko Takaku

Omslagsbild Kissing av Teiko Sasaki och Shoko Takaku

Författare: Seiko Sasaki
Illustratör: Shouko Takaku
Originaltitel: Kissing
Översättare: Bruce Dorsey
Förlag: Digital Manga Publishing (2006)
Antal sidor: 216 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sedan barnsben har Kazushi och Haru stått varandra nära. De är födda med tre dagars mellanrum och har alltid firat sina födelsedagar tillsammans. De har till och med valt att gå på samma college. Faktum är att de är så oskiljaktiga att folk brukar säga att de verkar vara ett par. Men när Kazushi en dag bekänner att han har känslor för Haru och kyssar honom, hamnar deras vänskap på sank mark. Harus tankar spinner loss. Inte kan han väl ha känslor för en annan pojke, än mindre Kazushi. Eller?

Kissing var en bok som min syster rensade ut i samband med att hon skulle flytta och jag norpade den eftersom jag är förtjust i manga. Inte hade jag något minne av att jag faktiskt hade läst den en gång tidigare. Varken text eller bilder känns bekant, men tydligen läste jag den i mars 2009 enligt mina listor. Ops.

Det märks att Kissing är den första manga som Teiko Sasaki skriver manus för. Handlingen känns lite stolpig, lite osäker. Karaktärerna blir aldrig riktigt välutvecklade. Ändå är historien tämligen söt och charmig, trots den lätt homofobiska ton som så motsägelsefullt ofta återfinns i shounen-ai eller yaoi. Det finns ett visst mått av pinsamhet i att ens bästa vän bekänner sina känslor för en från ingenstans och Haru försöker verkligen komma till rätta med detta. Kazushi sätter dock deras vänskap först och försöker underlätta för Haru, inte tvinga på honom sina känslor. Det finns ändå en del hälsosamma attityder till kärlek och vänskap i mangan.

Teckningsstilen i Kissing är trevlig. Inte så mycket mer att säga om den. Proportionerna hos figurerna kan ibland kännas lite udda. Kläder och skor känns för stora för dem, vilket skapar en obalans när det är helkroppsillustrationer. I närbilder är dock Shoko Takaku riktigt bra. Jag tycker också om de lätta penndragen och den nästan akvarellaktiga känslan i skuggningen på kapitelomslagen.

Kissing är en mysig, lättsam manga som duger att läsa under någon timme. Men den är uppenbart inte särskilt minnesvärd.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kissing av Teiko Sasaki och Shoko Takaku

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.