Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park av Sinclair McKay

Författare: Sinclair McKay
Originaltitel: The Secret Life of Bletchley Park
Översättare: John-Henri Holmberg
Förlag: Fischer & Co (2015)
Antal sidor: 337 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva din lycka på Bokbörsen.

Hemligheten om vad som pågick i Bletchley Park bevarades ända fram till mitten av sjuttiotalet. På landsbygden i Buckinghamshire ligger ett monster till viktorianskt hus där tusentals unga personer avkodade och översatte fiendemeddelanden som de kommit över. Några av Storbritanniens främsta hjärnor lade även grunden för våra moderna datorer. Deras största kollektiva framgång var knäckandet av Enigmakoden. Uppgifterna de fick därifrån var avgörande för krigsutgången och historier beräknar att det förkortade Andra Världskriget med två år. Men ingen pratade om det. De hade skrivit på sekretessen och de levde efter den. Bara på senare tid har de sista överlevande veteranerna berättat om sina minnen. Nu berättar Sinclair McKay, genom ett dussintals nya intervjuer, hur livet var för de män och kvinnor som arbetade i Bletchley Park.

Det var ärligt talat bilden på Alan Turing som fick mig att inhandla Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park tidigare i år. Ett val som var riktigt lyckat, därför det är inte varje dag som en vill sträckläsa en faktabok. Men på ett lättläst och engagerande vis lyckas McKay väcka liv i miljöerna kring Bletchley Park och hur livet var för människorna där. Fokus ligger mer på den sociala aspekten, men givetvis kommer deras arbete i fokus också. Förhållanden de levde under var extremt krävande och jag förstår faktiskt inte hur de orkade. Att de inte klappade ihop.

Det märks att en hel del ansträngning har gjorts för att göra efterforskning för Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park. Materialet som McKay hämtar inspiration från är tidigare publikationer, dagböcker och de intervjuer som han själv genomfört, vilket skapar ett levande och fängslande dokument. Ibland kan dock McKay vara kritisk till deltagarnas erfarenhet och lägga in en brasklapp om att de måste ha upplevt stress på ett annat sätt, vilket jag tycker är lite förmätet. Jag tror heller inte på att livet var så enkelt, men jag tycker inte att en ska nedvärdera vittnesmål och försöka säga att en själv, som inte var där, sitter inne med sanningen.

Men i övrigt är Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park en fascinerande dokumentär om män och kvinnor som vi inte tidigare har vetat så mycket om. Väl värd att läsas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park av Sinclair McKay

  1. Monika skriver:

    Den skulle jag vilja läsa, kodknäckare är något jag går igång på 🙂 Tyvärr verkar den inte vara på rea i dag 🙁

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.