Kvinnokungen av Kristina Sjögren

Omslagsbild Kvinnokungen

Författare: Kristina Sjögren
Förlag: Månpocket (2018)
Antal sidor: 414 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Christina inte ens är fyllda sex år dör hennes far, konung Gustav II Adolf. Det innebär att hon är drottning. En förmyndarregering tillsätts och Christina uppfostras till att bli i första hand kung och inte kvinna. Men Christina vägrar vara en marionettdocka. Hon bidar sin tid: hon utbildar sig, lär sig jaga, rida. Och när hon blir myndig utmanar hon rikskanslern Axel Oxenstierna om makten. Men snart blir det uppenbart för Christina att hon för en ännu viktigare kamp inom sig själv: kampen om sin frihet.

Jag fick Kvinnokungen av min mamma efter att hon hade köpt sig ett inbundet exemplar på förra årets bokrea. Något jag var tacksam över eftersom jag har velat läsa den sedan Johannas deckarhörna, tror jag det var, tog upp den på en lista över intressant utgivning.

Kristina Sjögren har gjort en gedigen research för att levandegöra 1600-talets Sverige i Kvinnokungen. Det rör sig inte om några spekulationer, utan de flesta slutsatser är grundade i flertalet källor. Allt bjuder på spännande läsning om maktspelet kring henne och skildrar en stark kvinna som vägrade finna sig i att folk försökte berätta för henne vad hon skulle göra.

Det jag kan sakna i Kvinnokungen är ett karaktärsdjup. Många gånger känns det som om vi rör oss på ytan i karaktärernas tankar och känsloliv. Särskilt Christinas beslut att abdikera känns som om det bara skyls över. Vad är det som lockar med katolicismen? Kanske finns det inte tillräckligt med källor för att grunda en åsikt, men jag tycker det är synd att det känns som om vi aldrig får komma karaktärerna riktigt nära.

Men Kvinnokungen är en välskriven historisk roman som lyckas med den fina balansgången att hålla sig historiskt korrekt, samtidigt som den bjuder på en spännande skönlitterär historia.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kvinnokungen av Kristina Sjögren

  1. Läste den också nyligen och gillade den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.