Lästa i januari 2012

Betygssystemet fungerar så här:

☆ Gillade den inte. | ☆☆ Den var okej. | ☆☆☆ Gillade den. | ☆☆☆☆ Gillade den verkligen. | ☆☆☆☆☆ Den var fantastisk.

Mörka strömmar av Arnaldur Indriðason ☆☆
Min mamma läste en av hans andra romaner, som jag stal då och då för att läsa delar av den. Den boken verkade vara ganska bra (minns tyvärr inte vilken det var). Men den här var lite av en besvikelse. Det fanns inget riktigt flyt i handlingen. Den var väldigt ryckig och blev ibland extremt seg att läsa. Jag älskar matlagning, men efter ett tag blev Elínborgs kulinariska funderingar rätt tröttsamma att läsa. Det känns som om utredningen kom i andra hand och att Elínborgs drama var det viktigaste. Men du kanske ska ta mig med en nypa salt; jag gillare inte deckare så värst mycket.

Vetenskapsteori för nybörjare av Torsten Thurén ☆☆☆
Vi hade två böcker under kursen Elementär vetenskaplig metod: den här och en annan av Alan Bryman. Brymans book är torr och efter en stund fick man glasartad blick när man läste den. Den här är nog vad de flesta av mina föreläsare skulle kalla för ”populärvetenskap” med rynkad näsa. Men saken är den att, även om den inte går in på djupet, så märker du att författaren älskar vetenskap. Hans entusiasm färgade av sig på mig och fick mig att tycka om vetenskap. Det varade inte så länge, men när jag läste den här boken var kursen riktigt kul.

Fyrväktaren av Jeanette Winterson ☆☆☆☆ Rekommenderad
När jag började läsa den här, kunde jag inte sluta le. Den är bara så ren och skär Jeanette Winterson! Liksom alla hennes romaner, så är den här väldigt vacker och bitande vitsig. Det kommer alltid små underfundigheter som får dig att överraskat skratta till. Jag älskar de surrealistiska elementen i hennes författande – till exempel det lutande huset som Silver växte upp i, faktumet att tiden aldrig är linjär i hennes romaner (karaktärer från artonhundratalet interagerar med karaktärer från tvåtusentalet). Även om den innehåller många element som kom att karaktärisera hennes skrivande, så känns inte boken lika fulländad som de andra. Det känns som om det här är vändpunkten för att hon skulle bli den författaren jag älskar.

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson ☆☆
Jag började läsa den här i december och bara slutade en dag. Jag har läst cirka fem böcker emellan innan jag läste ut den. Jag är inte särskilt imponerad av Larssons författarskap. En sak som stör mig är den lite styltade dialogen. Hans prosa är väldigt modern, men dialogen är gammaldags och styltad (på ett sätt som bara går att komma undan med om den skriver high fantasy). Prosan och dialogen passar inte ihop så bra.
Och Lisbeth Salanders bröstoperation. Två sidor ägnades åt att beskriva hennes nya bröst. Oräknerliga karaktärer måste sedan fundera över hennes bröst. Efter ett tag blir det så här: bröst, bröst, bröst, det är allt vad dessa människor tänker på!

Under ytan av Cindy Dees ☆☆
Betyget är lite väl generöst tilltaget, men det är mest för att det fanns ögonblick när jag tyckte om den. Andra stunder, suckade jag och undrade när Tom skulle försvinna. Det är inte direkt i kärleksromaners natur att vara feministiska, men Tom måste vara en av de mest sexistiska hjältarna jag någonsin har läst om. Han påstår att han har respekt för kvinnliga soldater, men hans bedömning av deras förmågor följs upp med hur snygga de är när de utför det. Gudarna förbjuda hjältinnorna gör något som inte är stereotypiskt kvinnligt. Och ungefär halva romanen ägnas åt att springa runt. Karaktärerna är dessutom schablonfigurer.

Stardust av Neil Gaiman ☆☆☆☆☆ Rekommenderad
Det här är den första roman av Gaiman som jag läst, som han skrivit ensam (tidigare har jag läst Goda Omen, som han skrev tillsammans med Terry Pratchett, och novellen A Study in Emerald). Detta är en ”saga” för vuxna och tydligen meningen att det ska vara en komedi (jag tyckte inte den var så värst komisk). Den är skriven med ett ganska typiskt sagospråk, vilket gör att du inte får alltför mycket insikt om vad som pågår i karaktärernas huvud. Men den är intressant och stundtals väldigt vacker.

Den blivande grevinnan av Bronwyn Scott ☆☆☆☆
Älskar den engelska titeln (Pickpocket Countess). För att vara en kärleksroman, så var den här riktigt bra. Den hade en stark kvinnlig huvudperson, en vigilante som kallades för Katten, som inte förlorade sin styrka när hon träffade sina drömmars man. Men hon var självklart, precis som alla hjältetyper, en idiot väldigt ofta. Fast hon blev ju aldrig något våp, så det var väl bra det.

Läser just nu: Inget, överväger att börja läsa en biografi om Frida Kahlo

Vill läsa: The Cuddle Sutra av Rob Grader, Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters
av Marilyn Monroe.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Lästa i januari 2012

  1. Pingback: Bokbloggsjerka: Neil Gaiman! | C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.