Malcolm & Marie

Poster för Malcolm & Marie

Regissör: Sam Levinson
Manus: Sam Levinson
Skådespelare: Zendaya, John David Washington
Produktionsår: 2021
Längd: 106 minuter

Regissören Malcolms senaste film, om en drogmissbrukande kvinna, har precis haft premiär. Han anländer hem till sin villa med flickvännen Marie, i väntan på kritikernas respons på filmen. Under denna väntan kommer deras relation att sättas på prov.

Jag valde ju att se Mank tidigare i år på grund av kontroversen med dess casting, och Malcolm & Marie fångade min uppmärksamhet på ett liknande vis. Åldersskillnaden mellan Zendaya och John David Washington har också kritiserats, men här har skådespelarna valt att slå bort kritiken genom att hävda att det är för att man vägrar inse att den tidigare Disneybarnskådisen Zendaya har vuxit upp. Att hon numera är kvinna. Ett intressant knep.

Det finns två positiva saker att säga om Malcolm & Marie. Det ena är fotot, som är snyggt, och valet av svartvitt är estetiskt tilltalande. Det andra är att Zendaya och John David Washington verkligen spelar bra. Fantastiskt, rentutav. Dessvärre är filmen så usel i övrigt att inte ens deras briljanta jobb kan lyfta denna katastrof.

Malcolm & Marie utspelar sig under en enda natt. Hela handlingen känns som om den är överstökad egentligen under den första halvtimmen: Marie är arg för att Malcolm inte tackade henne under sitt tacktal vid filmpremiären, vilket har en del med parets bakgrund att göra. Vad som händer under denna nästan två timmar långa film är att grälet hela tiden blossar upp igen. Två timmar av två människor som bråkar med varandra, som försöker flå varandra levande med sina ord, utnyttja sin kunskap om den andre för att verkligen göra sin partner så illa som möjligt. Och samtidigt något sorts budskap om att vi ska tro att de faktiskt älskar och respekterar varandra. Snälla, kan vi sluta dyrka på den dysfunktionella relationens altare?

Det är inget bra betyg när det känns som en film kunde vara avklarad på en halvtimme, och sedan bara drar ut i det oändligt. Men det är så Malcolm & Marie känns.

Betyg 1 Gillade den inte!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.