Mambo i Chinatown av Jean Kwok

mambo i chinatown

Författare: Jean Kwok
Originaltitel: Mambo in Chinatown
Översättning: Gabriella Andersson
Förlag: Bazar förlag (2016)
Antal sidor: 388 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Charlie Wong lever tillsammans med sin pappa och lillasyster i Chinatown. Mamman, en tidigare stjärna på Pekingbaletten, är död sedan länge och Charlie kämpar tillsammans med sin pappa för att få ekonomin att gå ihop. Men Charlie vantrivs som diskare på den restaurant där hennes pappa arbetar som nudelmakare. När hon får chansen att arbeta som receptionist på en dansstudie öppnar sig en helt ny värld för henne. Det visar sig att Charlie har ärvt sin mammas talang och nu blommar upp till fullo, långt ifrån sin fars traditionella kinesiska regler. Men när hennes lillasyster blir allvarligt sjuk kanske Charlie blir tvungen att överge sin nya värld och identitet för att rädda henne.

Mambo i Chinatown är en riktigt klassisk Askungesaga. Charlie är klumpig, har noll stil och känner att hon saknar begåvning inom något område. Det finns ett klassiskt mindervärdeskomplex inför den yngre, smartare systern som hon också är ett slags surrogatmamma till. Men så kommer hon till den här dansstudion, den här förtrollade miljön, som förvandlar henne från en ankunge till en svan. Det må låta lite klyschigt, men det är faktiskt alldeles underbart.

En del av det hela beror på att Charlies förvandling i Mambo i Chinatown faktiskt inte kommer från en mans yttre blick, utan från vad som sker inom henne. Dansen frigör en styrka som hon inte anade fanns inombords. På sätt och vis skulle en kunna säga att Mambo i Chinatown är en hyllning till kroppen, dess styrka och förmåga, och hur kroppen mår hänger i högsta grad ihop med hur vi känner inför oss själva.

Mambo i Chinatown är också en berättelse om kulturkrockar. Om hur en äldre generation från Kina misslyckas med att förstå en generation som är född och uppväxt i USA. När traditionell kinesisk medicin möter västerländsk medicin. Dessa små krockar är de drivande konflikterna i berättelsen och skapar spänning.

Visst är Mambo i Chinatown lite smått förutsägbar. Jag listar tidigt ut vad det är för fel på lillasystern och vi vet ju i princip exakt hur det kommer att gå från det att kärleksintresset introduceras. Men vägen dit är en sann njutning. Jean Kwok har ett rappt språk med mycket driv och sidorna bara fladdrar förbi. Jag vill inte sluta läsa.

Mambo i Chinatown är en klassisk Askungesaga med sympatiska karaktärer och ett ständigt driv framåt. Den borde vara obligatorisk sommarläsning.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Mambo i Chinatown av Jean Kwok

  1. Monika skriver:

    Det var det jag misstänkte, att det skulle vara en bra bok. Nu hoppas jag verkligen att den är på väg hem till mig snart 🙂

  2. [Anna] skriver:

    Den här ska jag verkligen läsa!! 🙂

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Den här blir jag sugen på att läsa! Just det där med kulturkrockar lockar.

  4. Pingback: Månadsrapport: Juni 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.