Författare: Märta Tikkanen
Förlag: Schildts & Söderströms (2019)
Antal sidor: 190 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Frånskilda bibliotekarien och tvåbarnsmamman Tova Randers fyller fyrtio år. Av stundens ingivelse går hon in på en dansrestaurang för att fira sin födelsedag. Hon beställer in en grillbiff, kommer i samspråk med en man, dansar med honom, följer med honom hem. Och blir våldtagen. Istället för att anmäla sin våldtäktsman bestämmer sig Tova Randers för att hämnas. Hon ska våldta mannen, och sedan anmäla sig till polisen. I uppmärksamhetens kölvatten ska revolutionen följa.
Män kan inte våldtas är en feministisk klassiker som har stått på min att läsa-lista i flera år. Men då den har varit ur tryck så har den varit lite svår att få tag på. Nu fick jag en nyutgåva i julklapp och det var självfallet den första av mina julklappar jag började läsa.
Förväntningarna är således höga på Män kan inte våldtas, vilket leder till ett visst mått av besvikelse. Jag blir inte lika tagen av berättelsen, av Tova Randers, som jag kanske hade väntat mig. Snarare känns boken lite ytligt skildrad; karaktärerna glider förbi utan att göra bestående intryck.
Men Män kan inte våldtas väcker ändå mycket tankar och känslor. Framförallt hur en bok från 70-talet fortfarande kan kännas så pass aktuell. Visst har det gjorts framsteg, men många av attityderna till våldtäkt lever kvar som svårutrotade cancersvulster. Tova funderar också en del kring äktenskap, manligt och kvinnligt, barnuppfostran. En del av dessa tankar kring könsroller och mäns våld mot kvinnor kan kännas igen från idag.
Män kan inte våldtas är kanske inte fullt lika bra som jag hade väntat mig, men fortfarande en riktigt bra bok och en feministisk klassiker som är väl värd att läsas.
sett filmen på 1970-talet, hon var verkligen före sin tid.
hittade boken på loppis nyligen, men har inte läst
Det är en intressant bok att läsa-
Har den blivit film? Där ser man!