Memories av Lang Leav

memories

Författare: Lang Leav
Förlag: Andrews McMeel Publishing (2015)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus

I Memories erbjuder poeten Lang Leav en vacker inbunden utgåva som innehåller de bästa dikterna ur Lullabies och Love & Misadventure, samt trettiofem inte tidigare publicerade dikter. Boken är även illustrerad av författaren själv.

Hade jag vetat att Memories till stor del var en återanvändning av Lang Leavs tidigare lyriksamlingar är jag inte säker på att jag skulle ha önskat mig den i julklapp. Visserligen är det en fin utgåva med papper som känns lyxigt och ett fåtal illustrationer i färg, men riktigt värt att skaffa ytterligare en utgåva med samma dikter tycker jag nog inte att det är.

Det finns ju dock även en del nyskrivet material i Memories. Även en chans att återupptäcka gamla favoriter. Min älskade Her Words finns med, likaså några av de andra dikter som jag har nämnt i samband med recensioner av tidigare diktsamlingar. Några dikter jag får upp ögonen särskilt för är Pretext, om en relation dömd på förhand; The Rose, om kärlek som kanske gör mer ont än den ger; Language, om kärleken till språk och kärleken till en person; Faith, om kärlekens innerlighet; samt In the End, om kärlekens destruktiva kraft och med riktigt kraftfulla slutrader. Dessa lyder:

”That was how I loved you in the end. With my body cold and shuddering. With empty hands over smoldering ashes, counting out the minutes.”

Jag tycker om Lang Leavs poesi. Den i närmast barnsliga innerligheten i hennes kärleksskildringar, som samtidigt är så lätt att känna igen sig i. Det finns språkliga vändningar i Memories och tidigare samlingar som får mig att stanna upp, läsa raderna flera gånger och fota av dem för att komma ihåg. Det här är poesi som är enkel att tycka om. Men det är just det jag gör: jag tycker om. Jag älskar inte. Jag brinner inte, utom för ett fåtal dikter. Och poesi är något som ska få mig att känna hela tiden, påverka mig på djupet.

Och det gör verkligen inte Memories eller Leavs författarskap i sin helhet. Tyvärr.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Memories av Lang Leav

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.