Mitt liv av Caitlyn Jenner

Författare: Caitlyn Jenner
Originaltitel: The Secrets of My Life
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Forum (2017)
Antal sidor: 288 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

I april 2015 pryddes ett nummer av Vanity Fair med rubriken ”Call Me Cait” och en bild på en ståtlig kvinna i en ljus bustier. Det var Caitlyn Jenners debut. Som Bruce Jenner hade hon vunnit ikonstatus för sin seger i tiokamp för herrar i OS i Montreal 1976. Men i början av 00-talet kände de flesta igen Jenner mest för tv-programmet Keeping Up With the Kardashians. Vad få anade var att Jenner under större delen av sitt liv hade kämpat med sin könsidentitet. Något som inte blev känt förrän 2015 när Jenner kom ut om sin transsexualism och kommande könskorrigering.

Medan jag läser Mitt liv tänker jag på något Roxane Gay skrev, om hur vi tycker om att sätta upp feminister på piedestaler eftersom det är så lätt att knuffa ned dem därifrån. Ingen kan vara så perfekt. Likaså sätter vi upp kändisar som kommer ut som HBTQIA på en piedestal där de sedan förväntas vara perfekta representationer för de som tillhör minoritetsgruppen. Men människor är komplexa och bristfälliga. Troligtvis finns det ingen motsättning inom Jenner mellan att arbeta för transrättigheter, samtidigt som hon stöder transofobiska presidentkandidater (först Ted Cruz, sedan Donald Trump.)

Den bild jag får av Jenner medan jag läser Mitt liv är den av någon som är mån om att styra bilden av sig själv. Som behöver den kontrollen. Kanske är det därför som denna bok stundtals glider på ytan, hintar om något som aldrig kommer fram, för att Jenner är rädd för att framställa sig själv i dålig dager. Jenner ställer sig frågan om könsidentitetsfrågan var orsaken till hennes falnande karriär, utan att beskriva hur dessa tvivel kom till ytan. Andra gånger beskriver hon hjärtskärande hur tvivlen har skakat om hennes liv och orsakat att hon har saboterat för sig själv. Tydligen påbörjade hon redan en första könskorrigering under slutet av 80-talet, som hon avbröt i panik över vad omvärlden skulle tänka.

Språkligt är väl Mitt liv inget större mästerverk, men det är väl ingen som förväntar sig detta av denna typ av böcker. Det är lättläst med en tydlig struktur. Berättandet alternerar mellan det förflutna och vad Jenner idag gör när hon arbetar för transrättigheter. Lite förvirrad kan jag dock bli av att hela boken är skriven i presens, inklusive det förflutna. På det sättet känns det märkligt.

Mitt liv är en självbiografi som vacklar mellan att kännas ärlig och kännas tillrättalagd, men som ändå lyfter fram viktiga poänger om synlighet och jämställdhet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Mitt liv av Caitlyn Jenner

  1. Evelina skriver:

    Håller på och läser boken nu, den är intressant att läsa och jag får åtminstone en större inblick i hur en del transpersoners situationer ser ut i USA.

  2. Bra recension – känns som att innehållet är ungefär vad en kunde vänta sig. Ja, fler transröster behövs, inte bara Jenner – men även Jenner 🙂

  3. Pingback: Ny bok med transtema: Caitlyn Jenners självbiografi – Tekoppens tankar

  4. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.