Monsters of Men av Patrick Ness

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Monsters of Men av Patrick Ness

Författare: Patrick Ness
Serie: Chaos Walking, #3
Förlag: Candlewick Press (2014)
Antal sidor: 643 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ursprungsbefolkningen, som tänker och agerar som en enda varelse, har samlat sig för att hämnas sin mördade befolkning. Medan vad som ser ut att bli ett världsändande krig mullrar igång, ställs Todd och Viola inför omöjliga val. Hänsynslösa människoledare förbereder sig för att försvara sin faktioner, oavsett pris, medan en ny grupp bosättare närmar sig. Männens Noise blottlägger deras tankar och en dels mäktiga vilja hotar att överväldiga det desperata behovet hos de många. Varje handling, varje ord, har en storartad konsekvens: att följa en tyrann eller en terrorist? Att rädda livet på den du älskar eller tusentals främlingar? Att tro att det är möjligt att sona sina handlingar eller inte? I detta kaos blir Todd och Viola vuxna, samtidigt som de ifrågasätter allt de trott sig veta.

Monster of Men är den sista delen i trilogin kring Todd och Viola. Det är en trilogi skriven i en speciell stil, som ett stream of consciousness. Typsnittet skiftar i storlek och sort, och betoningar understryks. Meningar blir ibland riktigt korthuggna. Det är inte ett språk som passar alla, men som bygger på den känsla av denna värld som Patrick Ness skapar. Ett språk som får berättelsen att kännas verklig.

Genom tre böcker nu har vi följt Todd och Viola på deras resa mot att bli vuxna, i en kaotisk värld. Om valen de ställts inför tidigare kändes omöjliga, är det värre i Monsters of Men. Todd är pojken som inte kan döda, som nu blir uppsvept i krigets alla fasor. Det enda som håller fast honom vid sig själv, den han innerst inne är, är Viola. Men hon brottas också med sina val, vad det rätta är att göra. Det är ingen glorifiering av något slag av kriget. Det är fruktansvärt, samtidigt som Patrick Ness väl visar hur en människa kan bli uppslukad av det.

Borgmästaren Prentiss, seriens antagonist, får om möjligt en större roll i Monsters of Men. Han har alltid framstått som kyligt i kontroll hela tiden, manipulativ och nästan oövervinnerlig. Hans fascination och besatthet av Todd har tett sig oroväckande, och här blir den ännu större. Men kan Todd påverka honom? Går det att bli en bättre människa efter att ha fattat många ondskefulla beslut?

Monsters of Men väcker liksom sina föregångare inga lätta frågor och ger heller inga lätta svar. Istället är det hela komplicerat med gråzoner, såsom livet är. Den psykologiska trovärdigheten är mycket hög när Patrick Ness utforskar den mänskliga naturen. Hur vi startar krig när vi egentligen vill ha fred. Hur våld förstör oss och kärleken läker. Hur pojkar och flickor bli till män och kvinnor. Hur kärlek påverkar våra val här i livet.

Monsters of Men ger ett perfekt avslut på en riktigt bra trilogi.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Knife of Never Letting Go (recension)

The Ask and the Answer (recension)

Monsters of Men

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.