Mr Harrigans telefon

Mr Harrigans telefon

Originaltitel: Mr Harrigan’s Phone
Regissör: John Lee Hancock
Manusförfattare: John Lee Hancock
Skådespelare: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Colin O’Brien
Produktionsår: 2022
Längd: 104 minuter

Som ung pojke får Craig sitt första jobb: att läsa för den äldre Mr Harrigan och vattna hans blommor. Fyra gånger om året skickar Mr Harrigan skraplotter till Craig. En dag råkar en av dem innehålla en storvinst. För att tacka sin arbetsgivare, som kommit att betyda alltmer för honom, köper han en mobiltelefon till honom. Mr Harrigan är först skeptisk, men är snabb med att ta till sig av vad tekniken kan användas till. När han går bort, smugglar Craig av någon anledning ned telefonen i hans ficka. Mr Harrigan begravs med telefonen på sig. Något som kommer få oanade konsekvenser för Craigs liv.

Tidigare i år läste jag novellsamlingen Blod säljer av Stephen King, där kortromanen/novellen Mr Harrigans telefon ingår. Trots en del makabra inslag, så kännetecknas berättelsen snarare av att vara en vemodig uppväxtskildring än att vara en ren skräckberättelse. I centrum står en generationsöverskridande vänskap som är mycket fint skildrad, och frågor kring hur hämndbegär kan förvrida en människa.

Vad som fungerar i skriven form, fungerar inte alltid som film. Mr Harrigans telefon är ett exempel på detta. Stor del av handlingen uppehåller sig vid Craigs barndom. Detta gör tempot långsamt. Skildringen av hans uppväxt går inte riktigt in på djupet, trots detta. Istället ska allt drivas framåt mot när det mystiska, övernaturliga sker. Ett element som är alldeles för snabbt förbi under filmens slut. Filmen misslyckas med att fånga den känsla av vemod och förvridning av Craigs motiv som sker i Stephen Kings skrivna berättelse. Ändå är det inte en dålig film.

Mycket beror på att Donald Sutherland är helt lysande som Mr Harrigan. Där kan man snacka om perfekt casting. Hans kemi med Colin O’Brien, som spelar den yngre Craig, är mycket fin. Problemen uppstår i Mr Harrigans telefon när Jaeden Martell tar över som den äldre Craig. Han förmår inte riktigt att bära filmen på egen hand efter att Donald Sutherlands karaktär har gått bort.

Men ändå är Mr Harrigans telefon en trevlig film om man är på det klara med vad man får. Det här är inte ren skräck, utan snarare drama.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Mr Harrigans telefon

  1. Monika skriver:

    Jag har ju tänkt läsa … novellen? kortromanen? … först, innan jag ser filmen. De verkar vara värda att läsa/se båda två i alla fall 🙂

  2. Den här vill jag se! Bara det där med att hitta tiden också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.