Mussan och stora stormen är så varm och mysig

mussan och stora stormen

Originaltitel: The Mousehole Cat
Regissör: Catherine Collins
Manus: Antonia Barber
Skådespelare: Siân Phillips
Produktionsår: 1994
Längd: 25 minuter

Jag brukar inte rekommendera olagligheter, men eftersom ingen har släppt den på DVD (i så fall kommer jag genast köpa den) så finns den till beskådan på Youtube.

Mussan är en katt som har fött många fina kattungar, men ingen av dem har en lika bra människa som hon har. Tom är en fiskare som alltid ser till att det finns fisk på bordet, som sätter fram ett fat mjölk åt henne och som vet exakt var det är skönt att bli kliad. De lever i fridfull harmoni i den lilla byn Mousehole till dess att en stor storm drar in över den lilla fiskebyn. Stormen rasar till den grad att ingen av fiskarna kan ta sig ut till sjöss. Matförråden sinar snabbt och nöden är ett faktum. Tom och Mussan bestämmer sig för att trotsa stormen och försöka rädda sin lilla by.

Mussan och stora stormen är ursprungligen en barnbok, författad av Antonia Barber, och inspirerad av en kornisk legend. 1994 animerades Nicola Bayleys illustrationer och blev en tjugofem minuter lång film, som var en av mina favoriter som barn. I slutet på maj drabbades jag av ett oerhört sug att se den igen.

Jag vet inte om dagens barn skulle ha mycket till övers för Mussan och stora stormen. Nicola Bayleys teckningar är verkligen hur fina som helst, men animationen ter sig ohjälpligt klumpig med dagens mått mätt. Fast för den, som liksom mig, mest ser om filmen i nostalgisyfte kommer nog finna dem lika charmiga nu som den gjorde då.

Det är nämligen något särskilt med Mussan och stora stormen. Den lilla svartvita katten stjäl genast ens hjärta och när hon beskriver de olika fiskrätterna som Tom serverar varje vecka så vattnas det i munnen. Även om jag tvivlar på att jag skulle tycka att den där sardinpajen är särskilt god…

Anledningen till att Mussan och stora stormen tilltalar mig så mycket är nog att det finns så mycket kärlek i berättelsen. Kärlek till katter, till goda människor, till människor som älskar katter och katter som älskar sina människor, till fiskelivet, till god mat, till den lilla byn Mousehole. Det är en varm och innerlig berättelse som svämmar över med mysfaktor.

Jag kan nog inte skriva en vettig recension av Mussan och stora stormen eftersom jag blir så nostalgisk, men i mina ögon är det en underbar, varm och mysig berättelse om hur en katt räddade ett litet samhälle. Klart värd att se om.

betyg5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Mussan och stora stormen är så varm och mysig

  1. Pingback: Pricken av Margret Rey / The Mousehole Cat av Antonia Barber - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.