Novellix: Julnoveller II

Ett dystert julminne & Om vintern i de stora skogarna av Dan Andersson

Författare: Dan Andersson
Förlag: Novellix (2021)
Antal sidor: 16 sidor        
Recensionsexemplar: Nej.

Båda berättelserna i Ett dystert julminne & Om vintrarna i de stora skogarna utspelar sig i Dalarnas djupa skogar. Här härjar kylan, här hotar naturens mäktiga krafter och här delas dystra julminnen. Men det finns också gemenskap, generositet och omtanke om varandra i eldens varma sken, trots det fattiga folkets alltför korta liv.

Jaha, det här var ju muntert. Det är min första bekantskap med Dan Andersson mig veterligen (jag kan ha glömt). Han är en skicklig författare som på ett fåtal sidor målar upp tydliga händelseförlopp och levande karaktärer. Men glad blev jag inte av dessa två noveller och de bjöd heller inte på särskilt mycket julstämning.

Betyg 3: Gillade den.
Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg

Författare: Viktor Rydberg
Förlag: Novellix (2021)
Antal sidor: 24 sidor        
Recensionsexemplar: Nej.

Lille Vigg är ensam hemma i stugan och väntar på mor Gertrud. Hon ska ha med sig godsaker hem att fira in julen med. Men kvällen blir allt senare utan att hon kommer hem. Plötsligt hör han en släde utanför dörren. Julvätten har anlänt till dem. Han tar med sig Vigg på en oförglömlig resa i den kalla julaftonskvällen.

Jag har läst Lille Viggs äventyr på julafton tidigare och gillat skarpt. Viktor Rydberg avsåg den som satir, men jag tycker samtidigt att den fångar julandan fint i sann Charles Dickens anda. Rydberg ställer sig på den svagaste sida och visar hur viktigt det är att inte låta missunnsamhet förgifta ens sinne.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf

Författare: Selma Lagerlöf
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 20 sidor        
Recensionsexemplar: Nej.

Gården Töreby är särskilt välmående. Det beror på att folket där håller sig väl med gårdstomten. Håller man sig på rätt sida om honom, kan han skänka välstånd. Lever man dock på ett sätt som förargar honom, då kan man verkligen mista allt. Detta är berättelsen om hur illa det kan gå när du retar upp en gårdstomte.

I Tomten på Töreby har Selma Lagerlöf vävt ihop folksagans stoff för att skapa en riktigt spännande berättelse. Det är lätt att tror att gårdstomtar är enbart godhjärtade, men de har alltid gårdens bästa för sina ögon. Och det sammanträffar kanske inte alltid med vad människan anser är det bästa…

Betyg 5: Den var fantastisk!
Granen av H. C. Andersen

Författare: H. C. Andersen
Originaltitel: Grantræet
Översättare: Carl Johan Backman och August Strindberg
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 17 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I skogen växer en präktig liten gran. Friska och gröna är dess barr. Vackert är dess hem. Men granen har svårt att njuta av allt det vackra i tillvaron. Det vill växa, bli lika stor som de omgivande träden. Det vill finna äventyr. Antingen som en mast på ett fartyg och segla över haven. Eller som en gran inne hos människorna, som pyntas och pryds. Det vore väl det härligaste öde av dem alla…

Finns det någon som kan skriva en så vacker och vemodig saga som H. C. Andersen? Huvudpersonen må vara en gran, men dess upplevelser berör oss alla. Denna svårighet att stanna i nuet och njuta av det vi faktiskt har. Istället längtar vi ständigt bort, till något annat, något större och något bättre. Kanske ser vi tillbaka och inser att vi i vår iver missade en riktigt lycklig tid.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Novellix: Julnoveller II

  1. Lena skriver:

    Tack för novelltipsen.

  2. Pingback: Månadsrapport: December 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.