Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

Innehåller spoilers för tidigare delar i serien.

Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: Christmas at the Island Hotel
Översättare: Birgitta Karlström
Förlag: Norstedts (2021)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Även fast Flora borde koncentrera sig på sin roll som nybliven mamma, kan hon inte hjälpa att hon oroar sig över sin bror Fintan. Han sörjer fortfarande sin make Colton djupt. Ett projekt kan kanske hjälpa honom komma på fötter igen. Vad vore inte bättre än Coltons hjärtebarn, hotellet han lät bygga på Klippan? Men att öppna och driva ett hotell visar sig vara svårare än hon trott. För det första är det väldigt svårt att vilja få folk att komma till ön för att jobba. Vad de får tag på är en surmulen fransk kock, som visserligen är genialisk men svår att jobba med, en smärtsamt blyg köksassistent och en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara. För det andra är nog Flora mer intresserad av att driva hotellet än Fintan…

Jenny Colgan brukar alltid vara ett säkert kort för mig när det kommer till feelgood. Jul på det lilla hotellet vid havet är hennes uppföljare till den förra julboken som utspelade sig på Mure. Nu ska vi få se hur människorna hanterar sorgen, hur de går vidare. Förvånansvärt lätt och smärtfritt på ett sätt som får mig att blotta tänderna lite grann. Fintans och Coltons relation var en av mina favoritsaker med denna serie.

Men ändå tycker jag riktigt bra om Jul på det lilla hotellet vid havet. Colgan kan konsten att måla upp fina karaktärsporträtt och humoristiska situationer. Vid ett tillfälle ser jag dock vart saker barkar hän och får lov att lägga ifrån mig boken en stund. Får man i min generation verkligen lov att vara så korkad när det kommer till sociala medier? Men snart plockar jag upp boken och sugs med i alla förvecklingar.

Dock är jag riktigt glad att jag läser Jul på det lilla hotellet vid havet på svenska. Där har översättaren kunna rätta till några av Colgans riktiga fadäser i originalutgåvan. Hon har tydligen glömt bort vad många av hennes karaktärer heter, vilket är ett synnerligen pinsamt misstag för en författare att göra.

Men annars, även om det här inte är hennes bäst, ger Jul på det lilla hotellet vid havet mig precis det jag vill ha av en feelgood: humor, värme och en gnutta svärta.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Sommar på den lilla ön i havet (recension)

En avlägsen kust (recension)

Tillbaka till den lilla ön i havet (recension)

Julafton på den lilla ön i havet (recension)

Jul på det lilla hotellet vid havet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.