Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Omslagsbild Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: The Endless Beach
Översättare: Birgitta Karlström
Serie: Mure, #2
Förlag: Massolit (2020)
Antal sidor: 406 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Flora har äntligen börjat komma in i livet igen på Mure, den lilla ön utanför Skottlands kust. Att ha bytt ett myllrande London mot de oändliga tomma stränderna och vidunderligt vackra naturen känns helt rätt. Kaféet som hon driver i det rosa huset nere vid hamnen skulle kunna gå bättre, men hon har äntligen återförenats med sin något stökiga familj och har till råga på allt lyckats få sin chef Joel, som hon har varit hopplöst nedkärad i flera år i, att stanna på Mure med henne. Men det verkar vara omöjligt för henne att komma Joel in på livet. Varför håller han henne på en armlängds avstånd? Det blir inte lättare av att han behöver resa till New York titt som tätt i affärer.

Tillbaka till den lilla ön i havet är uppföljaren till Sommar på den lilla ön i havet. Livet har inte riktigt blivit lyckliga i alla sina dagar, som Flora kanske hade hoppats. Det är svårare än hon har anat att driva ett företag. Särskilt när man måste dras med självupptagna typer som Jan, som vill ha en gratisbröllopscatering trots att hon mycket väl har råd att betala. Plus bjuder in betydligt fler gäster än avtalat och förväntar sig att Flora ändå ska stå för maten, men bara betalar för de gäster som från början är sagt. Morr. Snacka om att jag blev vansinnigt irriterad.

Så, vi kan ju lugnt sagt säga att Tillbaka till den lilla ön i havet engagerar mig som läsare. Att återförenas med de här karaktärerna är som att återse gamla vänner. Du lider med dem, du känner med dem, du skrattar och du gråter. För all den bästa feelgood måste innehålla lite svärta och Jenny Colgan krossar mig med vad som händer med mina favoritkaraktärer.

Jag vet dock inte vad jag ska säga att jag tycker om Joels och Floras relation i Tillbaka till den lilla ön i havet. Även om jag tycker att skildringen av Joels trauma och reaktion på det är realistiskt skildrad, så önskar jag att vi skulle sluta dyrka vid den dysfunktionella relationens altare. Varken Joel eller Flora verkar må bra i sin relation, och Flora gör en hel del saker som inte känns likt henne. Jag har lite svårt att se varför de ska kämpa för att fortsätta vara tillsammans, utan det skulle kanske vara bättre att gå skilda vägar.

Jenny Colgan skriver som alltid feelgood med hög kvalitet, och Tillbaka till den lilla ön i havet är inget undantag, men det finns en del kulturella troper som jag önskar att vi bara kunde släppa taget om already.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Sommar på den lilla ön i havet (recension)

Avlägsen kust

Tillbaka till den lilla ön i havet

Julafton på den lilla ön i havet (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan

  1. Pingback: En avlägsen kust av Jenny Colgan - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.