En avlägsen kust av Jenny Colgan

En avlägsen kust av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: A Very Distant Shore
Översättare: Birgitta Karlström
Serie: Mure, #1,5
Förlag: Norstedts (2021)
Antal sidor: 183 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lorna är uppvuxen och bosatt på den skotska ön Mure, en fridfull plats där alla hjälper sin granne. Men deras allmänläkare ska snart gå i pension och ingen vill ta hans plats. Ön ligger för avlägset och är för liten. Men långt borta, i ett trångbott flyktingläger, behandlar Saif en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är flykting undan krigets Syrien, men också läkare. Därmed är han också precis vad Mure behöver. Han är välkommen dit, men kan han glömma sitt förflutna? Under en sommar kommer Saif finna en ny plats att kalla för hemma och Lornas liv kommer att förändras för evigt.

En avlägsen kust är lite av en parantes i Jenny Colgans serie om ön Mure. Här är det inte Flora som är huvudpersonen, utan hennes bästa vän Lorna som står i centrum. I denna bok får vi veta hur hon och Saif träffades och upptakten till deras snåriga kärlekshistoria. Att jag är förtjust i Jenny Colgan är ingen hemlighet och därmed kommer det heller inte som någon överraskning att hon kan konsten att skriva en varm, mysig meet-cute.

Men som jag alltid tjatar om: den bästa feelgooden är den som balanseras upp av ett stråk av svärta. En avlägsen kust känns ovanligt mörk för genren. Inte nog med att den berör ämnet allvarlig sjukdom och potentiell död, Colgan hanterar också ämnet flyktingskap med varsamhet och respekt. Genom Saif får vi ta del av de hjärtslitande val han tvingades till för att komma till Storbritannien, hur han kom ifrån sin familj och det desperata sökandet efter dem. Vi får uppleva hur det är att bemötas med misstänksamhet och känna sig främmande.

En avlägsen kust lyckas den där svåra balanskonsten med att vara riktigt mysig, samtidigt som den hanterar tunga ämnen med bravur. Jenny Colgan är definitivt en av de bästa i den här genren.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Sommar på den lilla ön i havet (recension)

En avlägsen kust

Tillbaka till den lilla ön i havet (recension)

Julafton på den lilla ön i havet (recension)

Jul på det lilla hotellet vid havet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.