Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: An Island Christmas
Översättare: Birgitta Karlström
Förlag: Norstedts (2020)
Antal sidor: 303 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Julen är i antåg och vanligtvis skulle Flora njuta av den. Men nu har hon råkat bli gravid med sin före detta chef, en man med stora emotionella ärr, och hon vet inte alls hur hon ska berätta det för honom. Kommer Flora lyckas samla modet att avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter eller katastrof? Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?

Julafton på den lilla ön i havet är tredje delen i en serie där jag inte har läst några av de tidigare delarna. Jag måste erkänna att jag inledningsvis har lite svårt att komma in i boken, men att det sedan lossnar och jag sugs rakt in i Jenny Colgans förtrollade, mysiga feelgoodvärld. Hon är en mästare på att skildra karga, avlägsna miljöer, som jag i verklighet skulle avsky att bo på, på ett sådant sätt att jag bara längtar efter att packa ihop mitt pick och pack och flytta till en enslig ö med dåligt Wifi. Jag, utan Wifi? Skämtar ni med mig?

Persongalleriet i Julafton på den lilla ön i havet är varmt och innerligt skildrat. Det är lätt att fästa sig vid dem, även om många av karaktärerna har sina tvillingar i serien om Det lilla bageriet på strandpromenaden. Flora och Polly har en hel del gemensamt, likaså förekommer det en rik, kaxig amerikan även här. Men denna rika amerikan, som är döende i cancer, och hans förtvivlade man griper tag i mitt hjärta och vägrar släppa taget om det. Jag är uppriktigt förälskad i Colton och Fintan, och vill nästan läsa de tidigare delarna bara för att få se dem innan katastrofen drabbade dem.

Den bästa typen av feelgood innehåller en del svärta och lite sorg, vilket Julafton på den lilla ön i havet definitivt gör. Det är förvecklingar och dålig kommunikation mellan personer, men det finns alltid en medvetenhet om att det hela kommer att lösa sig.

Jenny Colgan är en av mina favoritfeelgoodförfattare och Julafton på den lilla ön i havet påminner mig verkligen om varför det är så. Varm, mysig och med den perfekta dosen svärta för att väga upp allt fluff.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Sommar på den lilla ön i havet

Tillbaka till den lilla ön i havet

Julafton på den lilla ön i havet

En avlägsen kust

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.